Dossier Terreurdreiging

Wat is er nu anders aan terroristen?

De recente aanslagen in Europa worden gepleegd door een ander soort terroristen dan enkele jaren geleden. We hebben niet langer te maken met radicale islamisten, maar met enkelingen, vaak kleine criminelen, die gefrustreerd zijn in onze samenleving en IS als excuus gebruiken. Dat zegt professor Rik Coolsaet, die net terug is van een internationale bijeenkomst in Londen over IS.

De Franse terrorist Mehdi Nemmouche die vier mensen doodde in het Joods Museum in Brussel was de eerste teruggekeerde Syriëstrijder die in Europa toesloeg. Sindsdien zijn de meeste aanslagen gepleegd door vaak eenzame daders die zelfs niet in Syrië geraakt zijn. En in tegenstelling tot Al Qaeda, waar radicale islam de grote drijfveer was, spelen bij deze nieuwe terroristen vooral andere drijfveren. Dat zegt professor Rik Coolsaet, die de conferentie in Londen bijgewoond heeft.

Aantrekkelijkheid IS daalt
Vaak zijn ze al bekend bij het gerecht. Dat IS hen een kalifaat voorspiegelt met een extreme vorm van de sharia als enige wet, is voor hen aantrekkelijk. Maar nu IS in Syrië en Irak terrein verliest, neemt die aantrekkelijkheid af.

Polarisatie wegnemen
Toch waarschuwt professor Coolsaet: als we de diepere oorzaken niet wegnemen, de polarisatie in het westen tussen moslims en niet-moslims, kan morgen een nieuw soort terroristen de plaats van IS innemen.