Moslims gedenken vermoorde priester

In de kathedraal van Rouen, in Normandië, is een herdenkingsmis opgedragen voor Jacques Hamel, de priester van 84 die dinsdag vermoord werd door twee terroristen in Saint-Etienne-du-Rouvray. 2.000 gelovigen woonden de mis bij, ook 100 vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap. De islamitische koepelorganisatie CFCM (Conseil français du culte musulman) had opgeroepen uit medeleven naar de kerken te gaan.

"Ik denk dat dit een moedige daad is, een daad van vrede", aldus de aartsbisschop van Rouen, Dominique Lebrun. De talrijke moslims toonden hun afkeer van het jihadisme kenbaar in de misvieringen, naast de katholieke gelovigen. "Jullie tonen zo dat jullie de doden en het geweld in naam van God verwerpen", aldus de aartsbisschop van Rouen. Op een affiche die een islamitische organisatie meebracht, stond "liefde voor iedereen, haat voor niemand".

Oproep
De moslims reageerden op een onuitgegeven oproep van de CFCM, die ook in Italië werd verspreid. Van Milaan in het noorden tot Palermo in Sicilië trokken kleine delegaties imams, verantwoordelijken en gelovigen naar de kerken.

Gijzeling

De twee jihadisten drongen de kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray binnen tijdens de ochtendmis, rond 9.30 uur 's morgens. Ze namen er vijf gijzelaars: de priester, twee zusters en enkele gelovigen. Een andere zuster kon ontsnappen en de politie inlichten. De daders sneden de keel van de priester door en verwondden nog een andere gijzelaar.