Dossier President Trump

Trump valt ouders moslimsoldaat aan

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft gereageerd op de emotionele toespraak van de vader van een gesneuvelde moslimsoldaat tijdens de Democratische Conventie. Hij vraagt zich luidop of zijn rivale Hillary Clinton de speech heeft geschreven en haalt uit naar de moeder omdat ze niets zei, "waarschijnlijk omdat ze niet het recht had om iets te zeggen."

Advocaat Khizr Khan had donderdag een vurig pleidooi gehouden voor de Democrate Hillary Clinton en tegen de uithalen van de Trump over immigratie en moslims. "U hebt niets opgeofferd, u hebt niemand verloren", zei Khan in een emotionele toespraak, die een van de hoogtepunten werd van de Conventie in Philadelphia.

"Donald Trump spendeert zijn tijd door de reputatie van de moslims door het slijk te halen. Hij heeft geen respect voor andere minderheden, vrouwen, rechters en zelfs de verantwoordelijken van zijn eigen partij", zei Khan.

"Veel opgeofferd"
Trump reageerde in een interview met ABC op de toespraak door zich af te vragen of Hillary Clinton de toespraak had geschreven, en stelde dat hij "veel heeft opgeofferd". "Ik heb heel, heel hard gewerkt. Ik heb duizenden en duizenden, tienduizenden jobs gecreëerd, ik heb grote structuren gebouwd, ik heb veel succes gehad. Ik denk dat ik veel heb opgeofferd", aldus Trump.

"Moeder had niets te vertellen"
Daarnaast haalde hij uit naar de moeder van de overleden soldaat, die in stilte naast haar echtgenoot stond. "Als je kijkt naar de vrouw, ze stond daar maar, ze had niets te vertellen. Ze had waarschijnlijk toch niet het recht om iets te zeggen", zei hij.

De vrouw in kwestie reageerde gisteren op NBC News dat het voor haar emotioneel te moeilijk was om te spreken. "Ik was zeer zenuwachtig, want ik kan zelfs niet kijken naar de foto van mijn zoon, of in de kamer komen waar zijn foto's zijn. Toen ik de foto van mijn zoon achter mij zag, had ik het heel moeilijk en probeerde ik mezelf onder controle te houden", zei ze.

Kritiek
De uithaal van Trump krijgt enorm veel kritiek. Hillary Clinton reageerde in een persbericht dat "alle Amerikanen de familie Khan moeten steunen en alle families die kinderen verloren hebben in dienst van hun land", zonder Trump specifiek te noemen.

En ook in zijn eigen Republikeinse partij werden de uitspraken van Trump hem niet in dank afgenomen. "Er is maar één manier om over 'Gold Star'-ouders te praten: met eer en respect. Kapitein Khan is een held. Samen moeten we bidden voor zijn familie", aldus gouverneur van Ohio en ex-rivaal van Trump John Kasich.

Moslims
Trump deed eerder al controversiële uitspraken over moslims. Zo pleit hij voor een tijdelijk inreisverbod voor moslims in de VS.