Dossier Staatsgreep Turkije

Massabetoging voor Erdogan in Keulen

De manifestatie in Keulen van 30.000 tot 40.000 aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is vreedzaam verlopen. Het hoofd van de politie in de Duitse stad toonde zich na afloop tevreden. "De hele inzet is positief verlopen", aldus Jürgen Mathies.

Volgens de Duitse politie waren er gisterenmiddag 30.000 tot 40.000 aanwezig op de manifestatie voor president Erdogan. "En dat is meer dan verwacht", zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. "Alles is ook heel erg rustig verlopen. Er waren geen relletjes of problemen en alles is kunnen verlopen zoals gepland." Eerder deze week was er sprake van dat de Turkse president zou komen spreken op de manifestatie, maar dat werd al snel ontkracht. Ook was er geen livestream vanuit Ankara of Istanbul, want dat had een rechtbank in Keulen verboden.

De manifestatie, die van start ging om 15.00 uur wordt georganiseerd door de Europees-Turkse organisatie UETD onder het motto "Ja aan democratie, neen aan de coup". De politie laat weten dat er ongeveer 20.000 deelnemers aanwezig waren en dat alles rustig verliep. "De situatie is relatief kalm", aldus Jürgen Mathies, hoofd van de politie in Keulen. Volgens hem waren er enkel wat kleinere incidenten tussen etnische Turken en Koerden in het stadscentrum.

Toespraken
Vanmiddag werden toespraken gegeven door vertegenwoordigers van alle Turkse partijen, inclusief de oppositie. Zo sprak ook de ondervoorzitter van de AK Partij Mehmet Eker. Hij zei dat de democratie moet gevrijwaard blijven Dit zal volgens hem helpen om zo de Turkse democratie te verbeteren.

“Zijn dat alleen mensen die betrokken waren bij de staatsgreep? Ja, zeker! Heel zeker!”, zegt Eker. “Niet iedereen gelooft dat. -Het zijn alleen maar die mensen. Alleen militairen die meewerkten aan de staatsgreep, rechtstreeks of onrechtstreeks.”

Tegenbetogingen
Bij een tegenbetoging van extreemrechts heerste dan weer zo'n agressieve sfeer, dat de politie daar een einde aan moest maken. Een groot deel van de ongeveer 300 deelnemers was onder invloed van alcohol. De andere drie tegenbetogingen verliepen zonder incidenten, aldus Mathies. In totaal waren in Keulen 2.700 agenten ingezet. De politie hield ook het waterkanon paraat.

De politie werd massaal ingezet zodat de verschillende betogingen elkaar niet kruisten."Deze twee mochten elkaar zeker niet tegenkomen", zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez."Er mocht echt geen confrontatie komen en daarom was er zoveel politie.

Vier tegenbetogingen verliepen rustig en zonder problemen maar één is door de politie vroegtijdig stopgezet. "De extreemrechtse groep had blijkbaar gevechtswapens en ze riepen extreem rechtse slogans", vertelt Karel Lattrez. "Dat was tegen de afspraken en daarom is de betoging ook onderbroken."

2.700 agenten
De stad Keulen heeft uit angst voor rellen en geweld 2.700 politieagenten ingezet om de manifestatie in goede banen te leiden. Burgemeester van Keulen Henriette Reker liet weten dat ze talrijke brieven, e-mails en telefoontjes kreeg van bezorgde burgers.

Sociale media
Tijdens de manifestaties in Keulen verspreidt de politie van de Duitse stad informatie op Twitter en Facebook in het Turks en in het Duits. "We wensen iedereen in Keulen een vreedzaam verloop van de manifestaties #koeln3107", klonk het in een eerste tweet, die de politie in beide talen uitstuurde. In de stad zijn ook veel Turkstalige agenten ingezet.

Bekijk ook: