Tunesië moet op zoek naar premier

Een grote meerderheid van de Tunesische parlementsleden heeft het vertrouwen opgezegd in de regering van premier Habib Essid, die onder druk stond sinds president Beji Caid Essebi twee maanden geleden verklaarde dat hij een regering van nationale eenheid wil. Verwacht wordt dat de onderhandelingen om een nieuwe premier te vinden maandag van start gaan.

118 leden van het parlement stemde zoals verwacht tegen de premier, drie parlementsleden stemden voor en 27 anderen onthielden zich. Essid verklaarde eerder al dat hij de stemming niet zou overleven. "Ik ben er niet in geslaagd om de 109 stemmen achter mij te krijgen", die nodig zijn om aan te blijven als premier, zei hij.

Geen eenheid
De 67-jarige Essid, die anderhalf jaar geleden de Tunesische premier werd, stond onder druk nadat president Beji Caid Essebi had opgeroepen om een nieuwe eenheidsregering op poten te zetten om hervormingen te kunnen doorvoeren en de sociale onrust te temperen in verband met de economische crisis in het land, de hoge werkloosheidsgraad en de problemen met de veiligheid.

De regerende coalitie in Tunesië bestond uit vier partijen, waaronder de seculiere Nidaa Tounes van president Essebi en de islamistische Ennahda, de grootste partij in het parlement. Essid zelf, die nog minister van Binnenlandse Zaken was onder de vroegere dictator Zine El Abidine Ben Ali, is niet gebonden aan een partij.