Wir schaffen das? "Probleem te groot"

De Beierse eerste minister Horst Seehofer reageert voor het eerst op Angela Merkels uitspraak "Wir schaffen das". De Duitse bondskanselier sprak deze drie woorden uit naar aanleiding van de 'gruwelweek' die Duitsland doormaakte. Seehofer ziet de toekomst echter niet zo rooskleurig in. "Het probleem is te groot en de oplossing is onbevredigend."

Angela Merkel gaf na de vier aanslagen in één week een uitzonderlijke toespraak. Normaal spreekt de bondskanselier het volk enkel toe bij het begin van het politieke jaar, op oudejaarsavond. Merkel benadrukte in haar speech dat Duitsland een afspraak met de geschiedenis heeft. Ze noemde het een "historische taak" om de uitdagingen van de vluchtelingencrisis en terreur het hoofd te bieden, en greep daarbij terug naar haar uitspraken van vorig jaar. Ze sprak strijdvaardige taal en herhaalde de historische woorden "Wir schaffen das", "wij kunnen dit aan".

Vier keer in één week tijd
Vorige week maandag werd Duitsland voor het eerst getroffen door geweld. Een man met een bijl viel toen een groep mensen aan op een trein in Beieren. Een schietpartij aan een winkelcentrum en een aanval met een machete volgde. Afgelopen maandag werd Duitsland opnieuw opgeschrikt door geweld. In het Duitse Ansbach blies een man zich op vlakbij het muziekfestival Open-Air. Het was de vierde aanval in een week tijd.