Terreurverdachten overgeleverd aan Frankrijk

Oostenrijk heeft twee verdachten, die zouden hebben willen deelnemen aan de aanslagen in Parijs op 13 november, overgeleverd aan Frankrijk. De twee mannen werden in december opgepakt in een vluchtelingencentrum in Oostenrijk.

Het gaat om een 29-jarige Algerijn en een 35-jarige uit Pakistan. Frankrijk had tegen hen een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Het Franse gerecht verdenkt de Algerijnse verdachte Adel Haddadi en de Pakistaan Mohamad Usman ervan geprobeerd te hebben naar Frankrijk te gaan, om daar deel te nemen aan de aanslagen op 13 november in Parijs. Daarbij vielen 130 doden en meer dan 350 gewonden.

Grieks eiland
De twee verdachten kwamen op 3 oktober met een groep Syrische vluchtelingen aan op het Griekse eiland Leros, net als de twee Irakezen die bij de aanslagen aan het Stade de France zichzelf opbliezen. De Irakezen konden probleemloos de grens over.

De Griekse politie ontdekte dat de paspoorten van Haddadi en Usman vals waren en pakten hen op. Zij zaten tot 28 oktober in de cel, maar konden uiteindelijk toch naar Oostenrijk gaan. Daar verbleven ze in een opvangcentrum voor asielzoekers tot hun arrestatie op 10 december.

Missie
Adel Haddadi zou IS in februari 2015 hebben vervoegd. Mohamad Usman wordt dan weer omschreven als een springstofspecialist voor twee Pakistaanse jihadistische groepen, die banden zouden hebben met Al-Qaeda.

Haddadi zei aan de speurders dat hij naar Frankrijk wou gaan om er een "missie te vervullen", zo bleek uit een juridisch document dat het Franse persagentschap AFP kon inkijken.

Foto: archief