Megadeal AB Inbev en SABMiller dan toch rond

AB Inbev neemt dan toch SABMiller over. De raad van bestuur van SABMiller heeft vandaag het bod van de Belgisch-Braziliaanse brouwer goedgekeurd. Eerder vandaag had de Chinese marktregulator al het licht op groen gezet en zo de laatste horde voor de overname weggenomen. 

De Chinese autoriteiten gaven hun akkoord voor de megadeal nadat SABMiller in maart zijn belang van 49 procent in Snow, het best verkopende Chinese bier, van de hand deed. Die Snow deal is een voorwaarde voor de overname van SABMiller door AB InBev, klinkt het in China. Door de Chinese beslissing lag alles in handen van SABMiller zelf, dat het overnamebod van AB Inbev nog moest goedkeuren. In afwachting van een mededeling van AB Inbev werd het aandeel op de Brusselse beurs deze middag tijdelijk geschorst.

Megadeal tussen twee grootste brouwers
De Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer SAB Miller, na AB InBev de grootste brouwer ter wereld, aanvaardde vorig jaar een overnamebod van zowat 92 miljard euro. AB InBev wilde de overname in de tweede helft van dit jaar afronden, maar afgelopen woensdag heerste opeens grote onduidelijkheid over de deal nadat SABMiller de gesprekken zelf had stilgelegd. Na de forse daling van het Britse pond – als gevolg van de Brexit – was het overnamebod voor veel aandeelhouders een pak minder interessant geworden.

Het Belgisch-Braziliaanse AB InBev had op zijn beurt het overnamebod verhoogd van 44 dollar naar 45 dollar per aandeel, maar ook dat volstond niet voor een aantal aandeelhouders. Vandaag heeft de raad van bestuur van SABMiller het bod dan toch aanvaard. AB Inbev had al aangekondigd dat het bod finaal was en niet verder verhoogd zou worden.

"Heel dominante positie"
"Bij zo’n grote overname moet de overheid erop toezien dat er nog voldoende concurrentie bestaat, dat er niet een iemand is die de markt voor zich alleen heeft. Misschien is het wel een geluk voor AB Inbev dat er geen autoriteit bestaat die op de hele wereld kan toezien", zegt financieel expert Paul D'Hoore. "Want de nummer een die de nummer twee overneemt – dat is echt wel een heel dominante positie. Er bestaan wel regionale autoriteiten, en in al die regio’s is er nog voldoende concurrentie. Maar op wereldschaal is het natuurlijk wel gigantisch."

In principe kunnen de aandeelhouders nog weigeren hun aandelen te verkopen om de overname te blokkeren, maar dat ziet D'Hoore niet gebeuren. "Binnenkort zal dat bod gelanceerd worden, en iedereen die aandelen heeft, kan ze inruilen voor 45 pond per stuk. Dus wie dat niet doet, zit straks met onverkoopbare aandelen. Je kan ervan op aan dat iedereen dat wel zal inleveren."