Dossier President Trump

Vader moslimsoldaat leest Trump de les

Het meest pakkende moment op de Democratische Conventie kwam niet van een politicus. De islamitische ouders van de gesneuvelde moslimsoldaat Humayun S. M. Khan brachten er hulde aan hun zoon en zetten Donald Trump meteen op zijn plaats. Op het hoogtepunt van zijn emotionele toespraak haalde de vader een exemplaar van de Grondwet boven en vroeg of Trump die wel gelezen had.

Khizr Khan richtte zich direct tot Trump: "Bent u ooit naar het militair kerkhof geweest? Daar liggen dappere patriotten die sneuvelden voor de VS, van elk geloof, geslacht of ras. Als het van u zou afhangen, zou mijn zoon het land niet eens binnenkomen", verwees hij naar het standpunt van Trump om moslims tijdelijk de toegang tot de VS te ontzeggen.

Grondwet
Khan vraagt zich dan ook af of Trump wel de Grondwet heeft gelezen. Vrijheid en gelijkwaardige bescherming zijn volgens hem de centrale woorden in de tekst. Ook de waarden waar zijn zoon volgens hem voor sneuvelde. "Heeft u ooit wel de Grondwet gelezen? Ik wil u graag mijn exemplaar lenen", zegt de vader.

In 2004 stierf Humayun S. M. Khan als kapitein bij een aanslag in Irak. Hij zou het leven van zijn soldaten hebben gered door hen tijdig te waarschuwen. Khan is één van de veertien Amerikaanse moslims die als soldaat sneuvelden sinds de aanslagen van 11 september.

Bekijk ook