Al-Nusra breekt met al-Qaeda

Jabhat al-Nusra, ook wel al-Nusra Front genoemd, scheidt zich officieel af van het terreurnetwerk al-Qaeda. Dat heeft de leider van de groep aangekondigd in een videoboodschap, na dagen van speculatie over een mogelijke breuk. De beweging zal voortaan het Fatah al-Sham Front heten.

De leider van het al-Nusra Front, Aboe Mohammad al-Jolani, liet voor het eerst zijn gezicht zien in de videoboodschap. "We bedanken de bevelhebbers van al-Qaeda voor hun begrip voor onze noodzaak om de banden te verbreken", zei al-Jolani, waarna hij benadrukte dat die beslissing als doel heeft "de Syrische revolutie te beschermen". Volgens hem zal de groepering "geen enkele link met buitenlandse partijen hebben".

Door de breuk hoopt het front zich als meer gematigd op te stellen, wat de samenwerking met de Syrische oppositie zou kunnen vergemakkelijken en de positie van de groep in Syrië zou kunnen versterken. Zo wil de organisatie, die door de Verenigde Naties als een terroristische organisatie wordt bestempeld, onder meer "de voorwendselen van de internationale gemeenschap" wegnemen om luchtaanvallen uit te voeren op al-Nusra. Vorige week sloten de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en de VS, Sergej Lavrov en John Kerry, nog een akkoord over de gezamenlijke strijd tegen al-Nusra en terreurgroep IS.

Doelwit van luchtaanvallen 
De groep werd onder meer uitgesloten van de wapenstilstand in Syrië omdat het als een terreurorganisatie werd bestempeld door de banden met al-Qaeda. De beweging is in mindere mate ook het doelwit van luchtaanvallen door de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, waar ook België deel van uitmaakt. Rusland, bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, valt daarentegen wel regelmatig al-Nusra-stellingen aan. Rusland voert daarnaast ook vaak aanvallen uit op zogenaamde gematigde rebellen onder het mom dat er zich ook al-Nusra-strijders onder hen bevonden. 

Eerder vandaag had al-Qaeda al de basis gelegd voor de afscheiding. "We roepen de bevelhebbers van al-Nusra op om voort te maken met hun aankondiging, in het belang van de islam en de moslims en ter bescherming van de jihadisten in Syrië", luidde het in een audioboodschap. "We roepen ze op om de nodige maatregelen te nemen", alludeerde de spreker op een mogelijke breuk.