Haal eens antibiotica uit je neus

Duitse wetenschappers hebben een nieuwe vorm van antibiotica ontdekt op een wel zeer onverwachte plaats: onze neus. Het antibioticum vormt een remedie tegen superbacteriën, zoals bijvoorbeeld tegen de gevaarlijke en multiresistente ziekenhuisbacterie.

In de neus van de mens zitten verschillende bacteriën die tegen elkaar vechten. In het wetenschappelijke vakblad Nature beschrijven Duitse wetenschappers van de universiteit van Tübingen hoe ze uit de menselijke neus een stofje hebben kunnen halen uit een vijandige bacterie die ook kan worden ingezet tegen superbacteriën. Dat zijn bacteriën die maar moeilijk bestreden kunnen worden met de huidige antibiotica omdat ze er resistent of ongevoelig voor zijn geworden.  

De wetenschappers kwamen tot de ontdekking door het slijmvlies van 187 proefpersonen te onderzoeken. Uit hun analyse bleek wel dat niet iedereen de stof in zijn neus heeft zitten. Bij ongeveer 30 procent werd de vijandige bacterie - de zogenaamde Staphylococcus Lugdunensis - teruggevonden.

Testfase
Het onderzoek bevindt zich wel nog in een eerste fase en zal nog verschillende testen moeten doorlopen. Zo moeten onderzoekers proberen te vermijden dat de ziekteverwekkers ook resistent worden voor deze nieuwe stof, want anders is onze neus een belangrijk verdedigingsmiddel armer. Als alles goed gaat zal het nieuwe antibioticum binnen enkele jaren op de markt verschijnen.