Frankrijk krijgt weer een nationale garde

De Franse president François Hollande heeft de oprichting van een Nationale Garde aangekondigd om de ordediensten te helpen in de strijd tegen de terreuraanslagen in Frankrijk.

"De president van de Republiek heeft beslist dat de Nationale Garde vanuit de bestaande operationele reserves opgebouwd zal worden", preciseerde het Elysée in een mededeling na afloop van een ontmoeting van François Hollande met verscheidene gespecialiseerde parlementsleden. De Garde zou in het begin van de herfst aan de slag moeten gaan.

"Een defensieraad" begin augustus zal aan de toekomstige Nationale Garde gewijd zijn en nader bepalen hoeveel en welke troepen ervan deel zullen uitmaken. Het is de bedoeling dat deze troepen "zo vlug mogelijk operationeel zijn ten dienste van de bescherming van de Fransen", zo staat in het communiqué van het Elysée.

Hollande had het idee van een Nationale Garde al in november 2015 geopperd, na de terreuraanslagen in Parijs. Na de aanslag in Nice besliste Frankrijk reservisten van de gendarmerie in te zetten ter versterking van de veiligheidsdiensten. Of de Garde enkel uit reservisten van het leger of ook van de politie samengesteld wordt, is nog onduidelijk.