Merkel herhaalt: "Wir schaffen das"

"Wir schaffen das." Die inmiddels historische woorden herhaalde de Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag, op een toespraak naar aanleiding van de recente terreuraanslagen in Duitsland. Het was een opmerkelijke speech, want normaal spreekt een bondskanselier het volk enkel toe aan het begin van het politieke jaar.

Merkel benadrukte in haar speech dat Duitsland een afspraak met de geschiedenis heeft. Ze noemde het een "historische taak" om de uitdagingen van de vluchtelingencrisis en terreur het hoofd te bieden, en greep daarbij terug naar haar uitspraken van vorig jaar. 

"Elf maanden geleden heb ik hier in deze kamer gezegd: Duitsland is een sterk land", klonk het. "We zijn al in zo veel geslaagd, wij kunnen dit. En waar ons iets in de weg gelegd wordt, moet dat overwonnen worden en moet eraan gewerkt worden." 

"Als het eenvoudig was, had ik die zin niet moeten zeggen"
Maar Merkel sprak ook klare taal voor wie na de reeks aanslagen een andere koers wil varen: "Ik heb niet gezegd dat het makkelijk zou worden. Anders had ik die uitspraak ook niet moeten doen."