Kon kerkgijzeling vermeden worden?

Konden de inlichtingendiensten de aanslag op de Franse kerk vermijden? De vraag stelt zich nu ook de tweede dader geïdentificeerd is. Volgens de Franse nieuwszender BFMTV was er een tip van een buitenlandse inlichtingendienst, maar kon die niet aan het dossier van de jongen gelinkt worden omdat zijn foto ontbrak.

Het Franse parket heeft deze voormiddag de identiteit van de tweede dader bekendgemaakt. De 19-jarige Abdel Malik Nabil Petitjean gijzelde samen met Adel Kermiche – de eerste dader die dinsdag al geïdentificeerd werd – enkele mensen in een kerk in het Franse Rouen. De priester werd vermoord en de andere slachtoffers werden in shock afgevoerd.

Petitjean stond - volgens een bron dicht bij het onderzoek - sinds 29 juni geficheerd voor radicalisering bij de Franse inlichtingendiensten, in het bijzonder omdat hij had geprobeerd via Turkije Syrië binnen te raken om er te vechten. Alleen: dat dossier bevatte volgens BFMTV enkel zijn naam en geen foto.

Tip mét foto
Op 22 juli, enkele dagen voor de gijzeling, verwittigt een buitenlandse inlichtingendienst Parijs dat een man zich opmaakt om een aanslag op Frans grondgebied te plegen. Dat signalement bevat geen naam, maar wel een foto: die van Abdel Malik Nabil Petitjean. Dat zeggen zowel BFMTV als de Franse krant Le Figaro.

Enkelband
Bovendien wordt ook de vraag gesteld waarom de andere dader, Adel Kermiche, die als terreurgevaarlijk werd beschouwd, op vrije voeten kon lopen. De negentienjarige Fransman was onder huisarrest geplaatst met een elektronische enkelband nadat hij in maart uit de gevangenis was vrijgelaten. Ook hij had geprobeerd twee keer naar Syrië te reizen, maar hij werd telkens tegengehouden aan de grens met Turkije.