Tweede dader kerkgijzeling geïdentificeerd

De tweede dader van de gijzeling en de moord op een priester in een kerk nabij het Franse Rouen is formeel geïdentificeerd, zo heeft het Franse parket bekendgemaakt. Het gaat om de 19-jarige Abdel Malik Nabil Petitjean.

Sinds 29 juni stond hij volgens een bron dichtbij het onderzoek bij de Franse inlichtingendiensten geficheerd voor radicalisering. Probleem volgens nieuwszender BFMTV was dat zijn fiche geen foto bevatte. Bovendien hebben, enkele dagen voor de gijzeling en moord in Saint-Etienne-du-Rouvray, buitenlandse inlichtingendiensten Parijs ervan verwittigd dat een man zich opmaakte om een aanslag op Frans grondgebied te plegen. Dit signalement bevatte geen naam, maar wel een foto: die van Abdel Malik Nabil Petitjean.

Foto
De foto van Abdel Malik Nabil Petitjean was volgens BFMTV ook al opgedoken op een identiteitskaart die bij zijn mededader Adel Kermiche thuis was gevonden en die het identificatieproces heeft vooruitgeholpen. Bovendien was de tiener ook te zien aan de zijde van Adel Kermiche op een propagandavideo van Islamitische Staat (IS).

Nog volgens de nieuwszender is voor de identificatie van de tweede dader ook DNA afgenomen van zijn moeder. Een snelle identificatie was niet mogelijk vanwege de verwondingen die de man had opgelopen bij de interventie door de ordediensten.

Gijzeling
De twee jihadisten hielden dinsdag vijf mensen gegijzeld in een kerk in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray, net ten zuiden van Rouen in de regio Normandië. De 84-jarige priester Jacques Hamel werd de keel doorgesneden, terwijl een andere gijzelaar zwaargewond raakte. De twee daders, die trouw zwoeren aan terreurgroep Islamitische Staat (IS), werden doodgeschoten door de politie. Niet lang daarna werd de gijzeling door IS opgeëist.

De 19-jarige Adel Kermiche werd dinsdag al geïdentificeerd als dader. Hij was bekend bij politie en inlichtingendiensten. Kermiche probeerde in 2015 twee keer met valse papieren naar Syrië te reizen en werd aangeklaagd wegens banden met een terroristische organisatie. Hij stond onder huisarrest en droeg een elektronische enkelband.

Bekijk ook: