Dossier Staatsgreep Turkije

Turkije snoert pers de mond

De Turkse overheid heeft de sluiting van tientallen mediabedrijven in het land bevolen. Dat is gisteravond meegedeeld door Aanadolu, een nieuwsagentschap dat onder de controle valt van de Turkse overheid. Het nieuws werd ook aangekondigd in het Staatsblad.

Op de lijst met geviseerde mediabedrijven staan onder meer drie nieuwsagentschappen, zestien tv-zenders, 23 radiozenders en 45 kranten. Er worden zowel lokale als nationale kranten opgedoekt. Gisterochtend werden ook al 47 arrestatiebevelen voor journalisten uitgevaardigd.

Intussen blijven ook in het leger koppen rollen. Volgens hetzelfde persagentschap is eveneens beslist om minstens 1.600 soldaten en officieren, onder wie 149 generaals en admiraals, af te danken. Het gaat om 87 officieren van de landmacht, dertig van de luchtmacht en 32 van de zeemacht. “Ze worden ontslagen vanwege hun betrokken bij de poging tot staatsgreep”, meldt een regeringsmedewerker. De Turkse autoriteiten kunnen mensen tot dertig dagen vasthouden zonder dat ze voorgeleid moeten worden, nu de noodtoestand in Turkije is uitgeroepen.

Mislukte staatsgreep
De harde aanpak kadert in de zuiveringsacties van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na 15 juli. Toen probeerde een deel van het leger een staatsgreep te plegen, maar dat mislukte. Ondertussen werden al meer dan 50.000 mensen opgepakt, ontslagen of uit hun functie ontzet.

Bekijk ook: