Dossier President Trump

'Rusland, hack nog meer mails Clinton!'

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft opnieuw provocerende uitspraken gedaan. Hij riep Rusland tijdens een bijeenkomst op om nog meer mails te hacken van zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton te hacken.

“Rusland, als je aan het luisteren bent, ik hoop dat je in staat bent om de 30.000 mails die verloren zijn gegaan, terug te vinden. Ik ben er zeker van dat de Amerikaanse pers je rijkelijk zal belonen”, aldus Trump tijdens een meeting in Doral, in de Amerikaanse staat Florida. Later plaatste hij nog een bericht op Twitter, waarin hij Rusland - of eender welk ander land - oproept om de ontbrekende mails van Clinton aan de FBI te bezorgen. 

Trump verwijst met zijn uitspraak naar het feit dat Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken professionele mails verstuurde vanaf een privémailadres, hoewel ze eigenlijk haar overheidsaccount had moeten gebruiken. Heel wat van Clintons mailverkeer als minister kan daardoor niet meer worden opgespoord. In de aanloop naar de Democratische Conventie lekte via Wikileaks bovendien een pakket van 20.000 gehackte mails uit van medewerkers van het Democratische partijbestuur. De partij legde de schuld daarvoor meteen bij Rusland, maar het Kremlin heeft die beschuldiging als "absurd" afgedaan.

"Aansporing tot spionage"
De running mate van Trump, Mike Pence, heeft zich meteen van de uitspraak gedistantieerd. En ook de medewerkers van Clinton hebben intussen gereageerd. Zij zeggen dat hun Republikeinse concurrent Rusland aanspoort tot spionage. "Dit moet de eerste keer zijn dat de presidentskandidaat van een grote partij een buitenlandse mogendheid actief aanspoort tot spionage bij een tegenstander", klinkt het in een mededeling.