Paus: "Wereld in staat van oorlog"

“De wereld is in staat van oorlog.” Zo reageert paus Franciscus op de recente terreuraanslagen in Frankrijk en Duitsland, die een diepe indruk op hem hebben gemaakt. Hij deed zijn uitspraken bij aankomst in Polen, waar hij de komende dagen deelneemt aan de Wereldjongerendagen.

"Men heeft het telkens over onrust, maar in realiteit gaat het om oorlog. We moeten niet bang zijn om het te zeggen: de wereld is in oorlog omdat ze haar vrede kwijt is", aldus Franciscus. Het gaat volgens hem evenwel niet om een godsdienstoorlog. "Alle religies zijn uit op vrede." Hij heeft het wel over een "belangenoorlog, die draait rond macht, geld en natuurlijke rijkdommen".

De paus sprak ook zijn medeleven uit voor de nabestaanden van de 86-jarige Franse priester Jacques Hamel, die bij een aanslag gisteren in Rouen om het leven kwam. "Hij is een van de vele onschuldige slachtoffers", klinkt het. 

Wereldjongerendagen
Paus Franciscus is in Polen om deel te nemen aan de Wereldjongerendagen in Krakau. Minstens anderhalf miljoen jonge gelovigen uit 187 verschillende landen worden daar verwacht voor de festiviteiten. "Hopelijk zenden die jongeren ons een boodschap van hoop", zegt Franciscus. Tijdens zijn bezoek zou de paus verder het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau bezoeken, naast de beroemde Zwarte Madonna van Czestochowa.