Kakkerlakkenmelk: zou jij het drinken?

Het mag dan misschien heel erg vies klinken, maar kakkerlakkenmelk zou wel eens de meest voedzame melk kunnen zijn voor mensen. Volgens nieuw onderzoek zit die namelijk vol essentiële proteïnen, vetten en suikers. Al is er wel een praktisch probleem, want kakkerlakken melken is niet zo eenvoudig. 

Het is de Diploptera Punctata, een van de vele kakkerlakkensoorten, die de voedzame melk aanmaakt. Al ziet die er niet uit als gewone koeienmelk: bij kakkerlakken neemt die de vorm aan van kleine proteïnekristallen, waarmee de kakkerlak de embryo’s van haar ongeboren jongen voedt. Qua voedingswaarde zijn die kristallen gelijk aan viermaal dezelfde hoeveelheid koeienmelk. 

Of kakkerlakkenmelk snel in de winkelrekken zal liggen, valt te betwijfelen. Op dit moment moeten onderzoekers de melk nog extraheren uit de buik van kakkerlakkenembryo’s. Te arbeidsintensief voor massaproductie dus, maar daar hopen ze verandering in te brengen. Ze onderzoeken nu hoe de melk precies gemaakt wordt, zodat ze die in de toekomst wel in grote hoeveelheden kunnen produceren.