Dorp diep getroffen: "Niemand glimlacht"

Het Franse dorpje Saint-Etienne-du-Rouvray, net ten zuiden van Rouen in de regio Normandië, rouwt om de priester die gisteren bruut werd vermoord tijdens een ochtendviering. Voor de dorpsleden zal het nooit meer hetzelfde zijn.

“De sfeer vanmorgen is heel vreemd. Iedereen kijkt iedereen aan. Zo is het anders niet.”, vertelt buurtbewoner Frank Renard. “Niemand glimlacht, maar dat is normaal na wat er gebeurd is. Vorige week was er de aanslag in Nice, een grote stad. Vandaag in een kleine gemeenschap van 30.000 inwoners. Het kan iedereen overkomen, waar dan ook. Dat is beangstigend”.

Moslims kwaad
Mensen leggen bloemen neer en branden kaarsjes aan het gemeentehuis. Het dorp is in diepe rouw. Er wonen ook veel moslims in Saint-Etienne-du-Rouvray en zij vinden het walgelijk wat de terroristen doen in naam van hun godsdienst. “We moeten samenkomen vandaag. Zoals de politici zeggen: we mogen niet in de val trappen van die terroristen. Zij proberen ons te verdelen en een klimaat te creëren van religieuze terreur”, vertelt Radouane Boutlane.