"Ik wist meteen dat hij de dader was"

Een van de twee jihadisten die gisteren in het noordwesten van Frankrijk een priester in zijn kerk hebben vermoord, is geïdentificeerd als de 19-jarige in Frankrijk geboren Adel Kermiche. Zijn vroegere klasgenoot Redwan schrikt niet van wat Kermiche gedaan heeft: “Toen ik hoorde van de aanslag was ik zeker dat hij er iets mee te maken had.”

De twee jihadisten drongen de kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray binnen tijdens de ochtendmis, rond 9.30 uur 's morgens. Ze gijzelden er vijf mensen: de priester, twee zusters en enkele gelovigen. Een andere zuster kon ontsnappen en de politie inlichten. Redwan, een jongen die jarenlang in dezelfde klas zat als een van de daders, zag Kermiche radicaliseren.

“Vroeger was het een tiener zoals iedereen. Hij ging graag uit met vrienden, maar sinds 2005 begon hij steeds radicaler te worden. Uiteindelijk kwam hij zelfs in de gevangenis terecht. Sinds zijn vrijlating zag ik hem één keer, vorige zaterdag in het shoppingcenter. Hij droeg een lang gewaad”, aldus Redwan. “Toen ik op mijn werk hoorde van de aanslag wist ik dat hij er iets mee te maken had. Zeker als de enkelband ter sprake kwam, was ik honderd procent zeker.”

Bekijk ook: