Dader kerkaanval droeg enkelband

Een van de twee jihadisten die gisteren in het noordwesten van Frankrijk een priester in zijn kerk hebben vermoord, is geïdentificeerd als de 19-jarige in Frankrijk geboren Adel Kermiche. Dat deelde onderzoeksrechter François Molins dinsdagavond mee. Kermiche probeerde in 2015 twee keer met valse papieren naar Syrië te reizen.

De tweede dader is nog steeds niet formeel geïdentificeerd, verklaarde hij tijdens een persconferentie. De procureur bevestigde dat Adel Kermiche in maart 2015 werd aangeklaagd wegens banden met een terroristische organisatie en onder huisarrest stond met een elektronische enkelband.

Hij werd op 23 maart 2015 een eerste keer in Duitsland opgepakt toen hij probeerde naar Syrië te reizen. Hij werd uitgeleverd aan Frankrijk en op 28 maart in beschuldiging gesteld en onder huisarrest geplaatst. Hij mocht het departement niet verlaten, moest zich melden bij de politie en moest een opleiding volgen of een professionele activiteit uitoefenen.

Huisarrest
Op 11 mei verliet hij zijn woning opnieuw, waarop een internationaal aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd. Hij werd opnieuw opgepakt op 13 mei in Turkije en werd in voorlopige hechtenis geplaatst tot 18 maart 2016. Daarna werd hij onder huisarrest geplaatst met een enkelband. Hij mocht maandag tot vrijdag zijn huis verlaten van 08.00 tot 12.30 uur en in het weekend en op feestdagen van 14.00 tot 18.00 uur.

De gijzeling, waarbij een 84-jarige priester de keel werd doorgesneden en een andere gijzelnemer zwaargewond raakte, werd opgeëist door IS. De twee jihadisten drongen de kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray binnen tijdens de ochtendmis, rond 9.30 uur 's morgens. Ze namen er vijf gijzelaars: de priester, twee zusters en enkele gelovigen. Een andere zuster kon ontsnappen en de politie inlichten

Valse explosieven
Tijdens de tussenkomst van de politie kwamen drie gijzelaars naar buiten gevolgd door de twee terroristen, van wie een er een vuurwapen droeg. Achteraf bleek dat een van de gijzelnemers bovendien valse explosieven bij zich had en drie messen, terwijl de andere een keukenwekker in zijn hand droeg, en eveneens valse explosieven bij zich had in zijn rugzak. Een van de gijzelnemers in de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray, bij Rouen, stapte op de politie af terwijl hij "Allah Akbar" riep.

Een van de gijzelnemers in de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray, bij Rouen, stapte op de politie af al roepend "Allah Akbar". Tijdens de tussenkomst van de politie kwamen drie gijzelaars naar buiten gevolgd door de twee terroristen, van wie een er een vuurwapen droeg.

Bekijk ook: