Hollande roept op tot eenheid

President Hollande roept de Fransen op tot eenheid. Dat zei hij tijdens een televisietoespraak op de Franse openbare omroep. "Wat de terroristen willen, is ons verdelen", verklaarde Hollande, "Laten we een blok vormen om de oorlog tegen haat en fanatisme te winnen. Ik verzeker jullie: we zullen deze oorlog winnen!"

De regering zal de antiterreurwetgeving, die de voorbije maanden werd verstrengd, volledig toepassen. "Maar ik zeg heel duidelijk: onze rechten beperken, van onze grondwetregels afwijken, zal niet meer efficiëntie in de strijd tegen het terrorisme meebrengen, maar vast en zeker de kostbare samenhang van onze natie verzwakken".

"Godsdienstoorlog"
De Franse president François Hollande heeft de aanslag op een kerk als "een nieuwe beproeving voor de natie" omschreven. "Een kerk aanvallen, een priester doden, dat is een ontheiliging van de Republiek, die de godsdienstvrijheid garandeert", zei het staatshoofd. 

Doel van de aanslag in een Franse kerk was volgens premier Manuel Valls een "godsdienstoorlog" veroorzaken. "Als ze een priester aanvallen, de katholieke kerk, dat merk je goed wat het doel is", zei Valls in een interview op de zender TF1. "De Fransen tegen elkaar ophitsen. Een godsdienst aanvallen om een godsdienstoorlog uit te lokken". Hij riep de Fransen op tot samenhorigheid. "Ons antwoord is de democratie."

Priester vermoord
Vanochtend hielden twee jihadisten vijf mensen gegijzeld in een kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray, onder wie de 84-jarige priester Jacques Hamel. Die werd de keel doorgesneden, terwijl een andere gijzelaar zwaargewond raakte. De twee daders, die trouw zwoeren aan terreurgroep Islamitische Staat (IS), werden doodgeschoten door de politie. Niet lang daarna werd de gijzeling door IS opgeëist.