Dit gebeurde er juist in Franse kerk

In een kerk in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray, in de buurt van Rouen, hielden twee jihadisten vandaag vijf mensen gegijzeld, onder wie de 84-jarige priester Jacques Hamel. Die werd de keel doorgesneden, terwijl een andere gijzelaar zwaargewond raakte. De twee daders, die trouw zwoeren aan terreurgroep Islamitische Staat (IS), werden doodgeschoten door de politie. Niet lang daarna werd de gijzeling door IS opgeëist.

De twee jihadisten drongen de kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray binnen tijdens de ochtendmis, rond 9.30 uur 's morgens. Ze namen er vijf gijzelaars: de priester, twee zusters en enkele gelovigen. Een andere zuster kon ontsnappen en de politie inlichten. De daders sneden de keel van de priester door en verwondden nog een andere gijzelaar. Die verkeert nu nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Toen de twee mannen de kerk buiten kwamen om 10.45 uur zouden ze "Allah is groot" hebben geroepen. Ze werden daarbij meteen doodgeschoten door de speciale politie-eenheid BRI (Brigade de recherche et d'intervention).

IS eist op
Deze namiddag werd de gijzeling uiteindelijk opgeëist door Islamitische Staat (IS) via het persagentschap Amaq, dat beschouwd wordt als de spreekbuis van de terreurbeweging. Vlak daarvoor had de Franse president François Hollande, die de kerk vanmiddag al heeft bezocht, ook al aangegeven dat het om een terreuraanval ging en zei hij: "IS heeft ons de oorlog verklaard".

Wie zijn daders?
Het parket van Parijs, dat in terrorismedossiers nationale bevoegdheid heeft, trok het onderzoek meteen naar zich toe. Al snel werd duidelijk dat een van de twee daders, de 19-jarige A.K., gekend was bij de Franse inlichtingen- en antiterrorismediensten. Dat melden Franse media op basis van bronnen dicht bij het onderzoek. De formele identificatie van de daders is echter nog aan de gang.

A.K. zou in 2015 geprobeerd hebben Syrië te bereiken via Zwitserland, maar werd geweigerd door Turkije. Zwitserland pakte hem op en leverde hem over aan Frankrijk, waar hij werd aangeklaagd voor banden met criminelen verbonden aan een terroristische organisatie. Hij werd een tijd in voorhechtenis gehouden, waarna hij onder elektronisch toezicht werd geplaatst in het huis van zijn ouders. Het onderzoek tegen hem was nog lopende.

Verdachte opgepakt
Omstreeks 16.00 uur berichten Franse media dat in het onderzoek al een eerste verdachte werd opgepakt. Het zou gaan om een minderjarige die banden had met A.K.

Verontwaardiging
De gijzeling, kort na de aanslag in Nice op 14 juli, creëert heel wat verontwaardiging in Frankrijk. Hollande riep op tot "cohesie" en het vormen van "een blok dat niemand kan doen barsten". "Het zijn katholieken die getroffen werden, maar het zijn alle Fransen die betrokken zijn", zei hij.

Ook onder meer oud-president Nicolas Sarkozy liet van zich horen. Net als zijn opvolger nam hij het woord "oorlog" in de mond. "En wij hebben geen andere keuze dan die te voeren en te winnen. We moeten onverbiddelijk zijn", liet hij optekenen.