Tieners mishandeld in Australische cel

De Australische premier Malcolm Turnbull zegt "diep geschokt en ontzet" te zijn na het zien van videobeelden uit een Australische jeugdgevangenis. Daarop is te zien hoe een zestal aboriginal-jongeren in de gevangenis worden geslagen en met traangas bespoten worden. 

Het was het Australische onderzoeksprogramma ‘Four Corners’ van de omroep ABC die de mishandelingen in de jeugdgevangenis Don-Dale in Darwin aan het licht bracht, in het noorden van Australië.  De opnames werden tussen 2010 en 2014 gemaakt. Op de beelden is onder meer te zien hoe een jongen met een kap op zijn hoofd wordt vastgeketend aan een stoel en hoe een tiener hardhandig in zijn cel wordt gegooid.  

Ook is te zien hoe verschillende jongeren met traangaas worden bespoten, nadat één van de jongeren had geprobeerd te ontsnappen. De tieners moeten zich verschuilen achter hun lakens en matrassen om aan de gassen te ontkomen. Het incident kwam in 2014 al aan het licht, maar de directie zei toen dat de jongeren in opstand waren gekomen en dat het om een excessieve maatregel ging.

Alle zes de jongeren die zijn mishandeld in de Don Dale-gevangenis zijn aboriginals. De videobeelden wakkeren in Australië het debat aan over de behandeling van aboriginals in gevangenissen. De oorspronkelijke bevolkingsgroep van Australië is voor 94 procent vertegenwoordigd in de jeugdgevangenissen in het noorden van het land.

“Diep geschokt en ontzet”
De premier van Australië Malcolm Turnbull heeft al laten weten dat hij een onderzoek instelt naar de mishandelingen. Een koninklijke commissie, het hoogste rechtsmiddel in Australië, moet voor opklaring zorgen. “Net als alle Australiërs ben ik diep geschokt en ontzet door de beelden van de wanpraktijken in de gevangenis. We zullen een onderzoekscommissie oprichten en we gaan dit tot op de bodem uitklaren”, aldus Turnbull.