IS eist gijzeling in Franse kerk op

In Saint-Etienne-du-Rouvray, in het noordoosten van Frankrijk, heeft vanochtend een gijzeling plaatsgevonden in een kerk. Jacques Hamel (84), de priester van de kerk, zou de keel zijn overgesneden en overleefde de gijzeling niet. De daders zijn inmiddels doodgeschoten. Een andere gijzelaar verkeert nog in levensgevaar. President Hollande zei dat de gijzelnemers in naam van IS handelden. De terroristische organisatie heeft de gijzeling intussen zelf ook opgeëist.

Twee mannen drongen vanochtend tijdens de ochtendmis de kerk binnen in de Rue Gambetta, ten zuiden van Rouen. Ze waren gewapend met messen en hielden de pastoor, twee zusters en twee gelovigen een tijdlang gegijzeld. De politie kwam ter plaatse, waarop de mannen de kerk zouden hebben verlaten, terwijl ze "Allah is groot" riepen. De politie heeft de twee geneutraliseerd.

President Hollande en minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve zijn naar Saint-Etienne-du-Rouvray gegaan om hun medeleven te betuigen. Premier Valls noemt de gijzeling "een barbaarse daad" en roept de Fransen op om een blok te vormen.

IS eist op
IS heeft de gijzeling opgeëist. Via zijn spreekbuis, het agentschap Amaq, liet de terreurorganisatie weten dat de daders twee van zijn "soldaten" waren. Amaq voegde eraan toe dat het nieuwe geweld in Frankrijk volgde op de oproep van IS om landen, die deel uitmaken van de internationale coalitie die de terreurgroep bestrijdt, aan te vallen. De opeising is gelijkaardig aan die van IS voor andere recente aanslagen in Frankrijk en Duitsland. In de vijfde editie van haar propagandamagazine Dar al Islam riep IS nog op om kerken aan te vallen.

"Antiterreurparket voert onderzoek"
De Franse procureur François Molins wordt belast met het onderzoek. Molins is de procureur die de terreurdossiers in Frankrijk het afgelopen jaar hebben behandeld. Zo ook de aanslagen in Parijs en onlangs nog in Nice. Volgens de Franse nieuwszender BFMTV riepen de daders "Allah is groot", toen ze buitenkwamen.

Paus sluit zich aan bij verdriet
Paus Franciscus sluit zich aan bij het "verdriet" en de "afkeer" omtrent de dood van de 84-jarige priester. Hij veroordeelt de aanval "op de meest radicale manier ."

"Kerken al langer doelwit"
In april vorig jaar is er al eens een aanslag verijdeld tegen een kerk in Frankrijk. Toen was er sprake van dat terroristen ook plannen hadden om andere kerken aan te vallen. De kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray was daar ook bij. Kerken zijn bedreigd en zijn al langer een doelwit van terroristen. Frankrijk bewaakte al meer dan duizend kerken, maar je kan ze niet allemaal even streng bewaken." Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Wouter De Boer

Le Pen: "Vrezen voor nieuw islamterrorisme"
De voorzitster van de extreemrechtse Franse partij, Marine Le Pen, heeft al op Twitter gereageerd. "De modus operandi van deze aanval doet vrezen dat het om een aanslag van islamistische terroristen gaat."

Bekijk ook: