Dossier President Trump

Dit was bewogen dag 1 conventie Democraten

In Philadelphia is vannacht de vierdaagse Democratische conventie op gang getrokken, die wordt bijgewoond door bijna 5.000 afgevaardigden en Hillary Clinton moet aanduiden als de officiële presidentskandidate voor de Democratische partij. Het was een erg bewogen eerste dag, want het rommelt al een paar dagen bij de Democraten.

De sfeer op de eerste dag van de Democratische conventie was bij momenten grimmig, omdat de aanhangers van Bernie Sanders de sprekers regelmatig overstemden met hun boegeroep. Zij konden het niet verkroppen dat 'hun' Sanders het moest afleggen tegen Clinton in de voorverkiezingen. Heel wat 'Berniefans' zijn van mening: Sanders of niets, en dat lieten ze duidelijk merken tijdens de conventie.

"Stem op Hillary"
Ondanks het grimmige protest, riep Bernie Sanders op dat Clinton de volgende president van de Verenigde Staten moet worden. “Als men kijkt naar haar ideeën en naar haar leiderschap, moet Hillary Clinton het halen. Daar bestaat geen twijfel over", zo zei de 74-jarige senator uit Vermont voor een publiek van 5.000 Democratische afgevaardigden.

"Vertrouw enkel Hillary als president"
Naast Sanders was het vooral uitkijken naar de speech van de huidige first lady, Michelle Obama. Zij hield een sterk pleidooi voor Clinton, die volgens haar als enige in aanmerking komt voor het Witte Huis. "Het is de enige persoon die echt de kwaliteiten heeft om president te worden", zo zei de vrouw van president Barack Obama. "In deze verkiezing, sta ik achter haar. "Ik heb er vertrouwen in dat Hillary dit land kan leiden, omdat ik haar grote toewijding heb gezien aan de kinderen in ons land. Hillary Clinton heeft nog nooit in haar leven opgegeven."

Subtiele uithaal naar Trump
Michelle Obama zei ook dat een president het goede voorbeeld moet geven. Ze haalde daarmee subtiel uit naar de manier waarop Donald Trump campagne voert. "De problemen waarmee een president wordt geconfronteerd kunnen niet gevat worden in 140 tekens", waarmee de first lady duidelijk doelde op de forse taal die Trump vaak op Twitter gebruikt.

Gerommel binnen partij
Het rommelt al een paar dagen binnen de Democratische partij. Net voor de conventie lekte Wikileaks zo'n 20.000 mails van het campagneteam van Hillary Clinton, die een nogal onfris beeld schetsten van de manier waarop, in de voorverkiezingen, de strijd met rivaal Bernie Sanders is gevoerd. Daarom besloot voorzitster Debbie Wasserman Schultz na de conventie af te treden. Stephanie Rawlings-Blake, de burgemeester van Baltimore, opende daarom de conventie.