Zonnevliegtuig landt voor het laatst

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 is vanochtend geland in Abu Dhabi, de eindhalte van de wereldreis van het toestel. De Solar Impulse 2 werkt op zonne-energie en kan daarmee dag en nacht vliegen.

Het vliegtuig, bestuurd door de Zwitser Bertrand Piccard, landde vanochtend op de luchthaven al-Bateen in de buurt van de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Daar begon de Solar Impuls 2 op 9 maart 2015 aan een reis van meer dan 42.000 kilometer over vier continenten, zonder een druppel brandstof te verbruiken. "Het zal moeilijk zijn om de deur te openen na het volbrengen van de laatste vlucht van de Solar Impulse", zo tweette Piccard na de landing, onder de hashtag 'de toekomst is schoon'. 

Met de Solar Impulse 2 willen de Zwitserse avonturiers en wetenschappers André Borschberg en Bertrand Piccard schone en duurzame energie promoten. Het vliegtuig draait enkel op zonne-energie en op de vleugels bevinden zich 17.000 zonnecellen. Net na de landing zei Piccard: "Dit is niet enkel een mijlpaal voor de geschiedenis van het vliegen, maar vooral voor de evolutie van milieuvriendelijke technologieën."

Belgische link
Het Belgische chemiebedrijf Solvay stelde zijn expertise en innovatie ter beschikking, onder meer om te helpen de zonne-energie op te slaan en het gewicht van het vliegtuig te verminderen. Het KMI in Ukkel zorgde dan weer voor weerkundige begeleiding.