Nieuwe naam voor Bosporusbrug

Turkije zal de Bosporusbrug in Istanboel een nieuwe naam geven, als eerbetoon aan de slachtoffers van de poging tot staatsgreep van 15 juli. Dat heeft eerste minister Binali Yildirim maandag aangekondigd. 

De brug die in 1973 werd geopend krijgt de naam "Brug van de Martelaren van 15 juli", zo zei Yildirim aan de pers na afloop van de ministerraad. De keuze voor de brug werd volgens de eerste minister ingegeven door het feit dat de brug "het eerste doelwit van de samenzweerders" was, tijdens de avond van 15 juli. 

Aan het begin van de staatsgreep hadden de putschisten er tanks opgesteld om het verkeer te blokkeren, en werd er geschoten op de menigte. Het was een van de eerste signalen voor de inwoners van de stad dat er een staatsgreep aan de gang was. Zaterdag 16 juli in de vroege ochtend gaven de tientallen soldaten die zich op de brug bevonden zich over, wat erop wees dat de staatsgreep aan het mislukken was.

Vorige donderdag trokken nog duizenden Turken naar de Bosporusbrug om hun steun voor president Recep Tayyip Erdogan uit te drukken. Bij de mislukte staatsgreep kwamen 270 mensen om het leven.