Dossier President Trump

Sanders: "Clinton moet president worden"

“Hillary Clinton moet de volgende president van de Verenigde Staten worden.” Dat heeft senator Bernie Sanders gezegd op de eerste dag van de Democratische Conventie in Philadelphia. Sanders vocht in de voorverkiezingen nog een zware strijd tegen Clinton, maar lijkt op deze manier de kiezers binnen de Democratische Partij te willen verenigen. Toch lijkt de eenheid nog veraf: de conventie startte zeer woelig met veel boegeroep.

"Als men kijkt naar haar ideeën en naar haar leiderschap, moet Hillary Clinton de volgende president van de Verenigde Staten worden. Daar bestaat geen twijfel over", zo zei de 74-jarige senator uit Vermont voor een publiek van 5.000 Democratische afgevaardigden. "Hillary Clinton zal een buitengewone president te zijn en ik ben er trots op om haar vanavond te steunen", zei Sanders, die bij het uitspreken van die woorden getrakteerd werd op boegeroep van zijn aanhangers, die zijn verlies van Clinton maar moeilijk kunnen verteren. 

Mailschandaal
Net voor de conventie lekte Wikileaks zo'n 20.000 mails van het campagneteam van Hillary Clinton, die een nogal onfris beeld schetsten van de manier waarop in de voorverkiezingen de strijd met rivaal Bernie Sanders is gevoerd. De sfeer op de eerste dag van de Democratische conventie was dan ook bij momenten erg grimmig, omdat de aanhangers van Bernie Sanders de sprekers regelmatig overstemden met hun boegeroep. 

“Politieke landschap radicaal veranderd”
Bernie Sanders probeerde in zijn speech de teleurstelling bij zijn aanhangers weg te nemen, en zei dat "niemand zo teleurgesteld is als hijzelf". Volgens hem veranderde zijn campagne het politieke landschap in de VS. "Wat we hebben bereikt is niet minder dan verbazingwekkend. Toen we onze campagne begonnen werden we door de experts en de media als een irrelevant randverschijnsel beschouwd. Nu, 13 miljoen stemmen later, lijken we het transformatieproces in ons land op gang te hebben getrokken, en het politieke landschap radicaal veranderd te hebben", aldus Sanders.

Bekijk ook: