Mesaanval Japan: 19 doden, 26 gewonden

In Sagamihara, in het centrum van Japan, zijn gisteravond 19 mensen omgekomen bij een mesaanval door een 26-jarige man in een tehuis voor mentaal gehandicapten. Eerst was er sprake van vijftien doden, maar vier zwaargewonden zijn intussen bezweken aan hun verwondingen.

"De dokters hebben de dood van 19 personen bevestigd", zo verklaarde een woordvoerder van de brandweer aan het Franse persagentschap AFP. Volgens het Japanse persagentschap Kyodo bevestigde de politie ook dat er 26 gewonden zijn, waarvan 20 er erg aan toe zijn.

In de nacht van maandag op dinsdag kreeg de politie rond 02.30 uur plaatselijke tijd een oproep binnen van het tehuis Tsukui Yamayuri-en, met de boodschap dat een man met een mes het gebouw was binnengedrongen. Iets later gaf de man, die een voormalige werknemer van de instelling zegt te zijn, zichzelf aan bij de politie. Hij werd gearresteerd op verdenking van moord.

Het gaat om de 26-jarige Satoshi Uematsu, die volgens de krant Asahi had gezegd dat "alle gehandicapten moesten verdwijnen". Volgens de Japanse publieke omroep NHK brak de man een raam om het gebouw binnen te dringen, en vond de politie meerdere messen in zijn zak, waarvan sommige onder het bloed zaten. Het motief van de dader wordt nog onderzocht door de politie.