Dossier President Trump

Nu verkiezingen in VS? Trump president!

Als de Amerikanen vandaag naar de stembussen zouden moeten trekken, wordt de Republikein Donald Trump de nieuwe president. Dat blijkt uit recente peilingen van CNN. Zijn voorsprong op Hillary Clinton bedraagt op dit moment vijf punten. Volgens de peiling van de Amerikaanse televisiezender CBS halen de twee allebei 42 procent van de stemmen (4 procent foutenmarge).

Tot voor kort leek het onwerkelijk, maar nu lijkt de omstreden Trump toch een goede kans te maken om zijn intrede te nemen in het Witte Huis. Trump kreeg in een recente peiling 44 procent van de stemmen, Clinton 39 procent. Het is de eerste keer sinds september 2015 dat de kaarten van Trump er zo goed bij liggen. 

Niet vlekkeloos
Trump maakte dus duidelijk een goede beurt op de Republikeinse conventie in Cleveland vorige week. Het is volgens CNN de eerste keer in zestien jaar dat een kandidaat door een conventie dergelijke sprong in de peilingen maakt. Toch verliep de conventie niet bepaald vlekkeloos. Zo gaf Trumps vrouw Melania een speech die verdacht veel leek op die van Michelle Obama uit 2008. Daarnaast weigerde Ted Cruz in een toespraak zijn steun te betuigen aan Trump.

Democratisch schandaal
Deze week staat de Democratische conventie op het programma in Philadelphia. Maar die conventie wordt op dit moment al overschaduwd door de gelekte mails. Daaruit bleek dat de partijleiding de kant van Hillary Clinton koos in haar strijd tegen Bernie Sanders. Debbie Wasserman Schultz, de voorzitster van de Democratische Partij in de VS, neemt daarom ontslag aan het einde van de Democratische Conventie.