Duitsland in week tijd 4 keer in hart geraakt

Na een man met een bijl op de trein, een schietpartij aan een winkelcentrum en aanval met een machete, werd Duitsland gisteravond opnieuw opgeschrikt door geweld. In het Duitse Ansbach blies een man zich op vlakbij het muziekfestival Open-Air. Het is al de vierde aanval in een week tijd. Een overzicht.

Aanval met bijl op trein
Een 17-jarige Afghaanse vluchteling neemt maandagavond de trein in het Duitse Würzburg, waar hij met een bijl de treinreizigers aanvalt. In totaal raken vier mensen zwaargewond, één persoon loopt lichte verwondingen op. De dader slaat na zijn aanval op de vlucht, maar wordt iets later doodgeschoten door de politie.

De politie gaat ervan uit dat de man jihadistische motieven had, onder meer omdat op zijn kamer een 'handgemaakte IS-vlag' werd gevonden. De islamitische terreurgroep IS heeft de aanslag intussen ook opgeëist, al is het nog niet duidelijk of de dader in opdracht handelde van de terreurgroep.

Schietpartij aan winkelcentrum
De 18-jarige Duits-Iraniër Ali Soboly opent vrijdag in de late namiddag het vuur aan het filiaal van McDonalds vlakbij een winkelcentrum in München. Negen mensen worden dodelijk geraakt en meer dan dertig mensen raken gewond. De dader vlucht na zijn aanslag naar het dak van het winkelcentrum, waar hij iets later zelfmoord pleegt.

De dader had het vooral gemunt op jongeren - acht van de negen slachtoffers waren jonger dan 21 jaar. Volgens de politie handelde de jongen alleen en zijn er geen banden met terrorisme. De dader had wel psychische problemen: zo werd hij in 2015 twee maanden opgenomen in een gesloten instelling en onderging hij ambulante zorg voor een sociale fobie.

Machete in Reutelingen
Zondagnamiddag trekt een 21-jarige asielzoeker uit Syrië een machete in Reutelingen, in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Zijn vrouwelijke collega wordt dodelijk getroffen en vijf omstaanders raken gewond. Volgens de speurders is er sprake van een passionele daad en zijn er geen banden met terreurgroep IS. De verdachte was wel gekend bij de politie om verschillende agressiedaden en hij zou ook psychische problemen hebben.

Zelfmoordaanslag vlakbij muziekfestival
Nog diezelfde dag wordt ook de Duitse stad Ansbach opgeschrikt door geweld. Een 27-jarige vluchteling uit Syrië blaast zichzelf op vlakbij het muziekfestival Open-Air, waar op dat moment ruim 2.500 aanwezigen zijn. Omdat de man geen toegangsticket heeft voor het festival, brengt hij zijn rugzak vol explosieven aan de ingang tot ontploffing. Twaalf mensen raken gewond. Enkel de man zelf overleeft de explosie niet.

Volgens de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann gaat het “zeer waarschijnlijk om een terroristische zelfmoordaanslag”. Wel is al duidelijk dat de Syrische vluchteling psychische problemen had. Hij probeerde ook al twee keer zelfmoord te plegen.