Vluchteling blaast zichzelf op in Beieren

In het Duitse Ansbach heeft een man zichzelf opgeblazen vlakbij een muziekfestival. Er vielen twaalf gewonden, enkel de man zelf overleefde de explosie niet. Het gaat om een 27-jarige vluchteling uit Syrië, die een rugzak met explosieven droeg, waarin ook scherpe stukken metaal zaten. Het gaat "zeer waarschijnlijk om een terroristische zelfmoordaanslag", zegt de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann.

De dader probeerde eerst nog binnen te raken op het muziekfestival Open-Air maar werd daar geweigerd omdat hij geen ticket had. Op terugweg blies de man zichzelf dan op. Daarbij vielen twaalf gewonden, waarvan drie er ernstig aan toe zijn. Meteen na de explosie werd het muziekfestival met 2.500 aanwezigen stopgezet.

Psychische problemen
De 27-jarige man kwam twee jaar geleden vanuit Syrië naar Duitsland en diende een asielaanvraag in, maar die werd vorig jaar verworpen. De dader woonde in een hotel in Ansbach, probeerde al twee keer zelfmoord te plegen en werd daarvoor ook opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Werk van IS?
Herrmann acht het erg waarschijnlijk dat de bomaanslag van Ansbach het werk van een terrorist was. "Mijn persoonlijke inschatting is dat het jammer genoeg zeer waarschijnlijk is dat het om een islamistische zelfmoordaanslag gaat", zei hij. Op de vraag of de dader banden zou hebben met Islamitische Staat(IS), antwoordde de minister: "Het is in ieder geval niet uitgesloten". Concrete aanwijzingen daarvoor zijn er voorlopig echter niet.

"Aangezien hij een rugzak met explosieven bij zich had, waarin ook scherpe stukken metaal zaten, lijkt het erop dat hij niet enkel zelfmoord wilde plegen maar daarnaast zoveel mogelijk mensen wilde treffen."

Drie keer in één week
Het gaat al om de derde aanval in Beieren op een week tijd. In München werden vrijdag negen mensen doodgeschoten in een winkelcentrum, en vorige week viel een man verschillende mensen aan met een bijl en messen op een trein in Würzburg.

Gisteren werd ook Reutlingen, in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, opgeschrikt door geweld. Een 21-jarige asielzoeker uit Syrië doodde een vrouwelijke collega met een machete. In zijn razernij verwondde hij ook twee omstaanders. De politie spreekt van een "passionele daad".