Dossier President Trump

Leider Democratische Partij kondigt ontslag aan

Debbie Wasserman Schultz, de voorzitster van de Democratische Partij in de VS, neemt ontslag aan het einde van de Democratische Conventie. Wassermas Schultz was in het oog van de storm beland nadat uit gelekte mails was gebleken dat de partijleiding de kant van Hillary Clinton koos in haar strijd tegen Bernie Sanders.

De Democratische Conventie die morgen start in Philadelphia en waar Hillary Clinton zal aangeduid worden als de presidentskandidate voor de Democraten start dus in mineur. In aanloop naar de start van de hoogmis voor de Democraten lekte via Wikileaks een pakket van 20.000 mails uit van het campagneteam van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. 

Bijzonder ongelegen
"Dit schandaal komt bijzonder ongelegen. Democraten wouden toonbeeld van eenheid zijn. Aanhangers van Sanders protesteren alvast bij het begin van de Conventie. Het zal dus vooral een kwestie worden van de imagoschade te beperken." Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Greet De Keyser.

Oneerlijke strijd
Die mails schetsen een nogal onfris beeld van de manier waarop, in de voorverkiezingen, de strijd met rivaal Bernie Sanders is gevoerd. In een van de mails omschrijft Debbie Wasserman Schultz, voorzitter van de Democratic National Committee (DNC), een vertegenwoordiger van Sanders als "een verdomde leugenaar". 

Door de mails belandde Wasserman Schultz in het oog van een storm. Ze werd ook door verschillende partijtoppers onder druk gezet om een stap opzij te zetten. Er werd namelijk gevreesd dat de mailheisa de Conventie zou overschaduwen. Eerder op de dag raakte bekend dat ze geschrapt werd van de lijst met sprekers op de Democratische Conventie. Nu kondigt ze zelf aan dat ze aan het eind van die Conventie zal opstappen als voorzitter.