Dader München plande aanslag al een jaar

De dader van München, Ali Soboly, zou al een jaar de aanslag aan het plannen zijn geweest. Dat zegt Robert Heimberg, de commissaris van de polite van München, op een persconferentie.De 18-jarige Duits-Iraniër, die bevestigd wordt als psychiatrisch patiënt, koos zijn slachtoffers toevallig, zeggen de speurders. Ze sluiten een politiek geïnspireerde daad uit.

De jongen was psychiatrisch patiënt: hij werd in 2015 twee maanden opgenomen in een gesloten instelling en onderging nog ambulante zorg voor een sociale fobie. In zijn woning werden doktersvoorschriften en medicijnen gevonden die wijzen op een angststoornis en depressie. De dader koos zijn slachtoffers niet gericht uit. "Hij had niets tegen buitenlanders", beklemtonen de speurders. De meeste dodelijke slachtoffers hadden niet de Duitse nationaliteit.

De dader is in het verleden gepest, maar de speurders weten niet of die feiten aanleiding kunnen zijn voor de schietpartij. Hij lijkt zich wel te hebben geïnspireerd op de schietpartij van Winnenden, in 2009 in het zuiden van Duitsland. Toen schoot een scholier zestien mensen dood. De dader van München bezocht de plaats en nam er foto's.

Manifest
Hij speelde ook intensief gewelddadige videospelletjes, zoals "Counterstrike". De dader heeft zelf een manifest geschreven over zijn daden. Berichten als zou op zijn pc het manifest van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik zijn teruggevonden, kloppen niet.

Wapen
"Hij heeft het wapen, waarmee hij de aanslag pleegde, via het Darknet, de onderwereld van het internet, gekocht. Je hebt daarvoor computerkennis nodig, maar de jongen bleek zeker over die kennis te bezitten. In het totaal schoot de jongen 57 kogels af met het wapen." Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Julie Colpaert.

Bij een schietpartij aan een filiaal van McDonalds vlakbij het winkelcentrum OEZ in München zijn vrijdagavond negen dodelijke slachtoffers gevallen. De schutter, een 18-jarige Duitser, pleegde nadien zelfmoord. De man handelde alleen en had geen banden met terrorisme. De dader had het vooral gemunt op jongeren - acht van de negen slachtoffers waren jonger dan 21 jaar. Vermoedelijk heeft de dader zelf jongeren naar het winkelcentrum gelokt via een vals profiel op Facebook. 

Bekijk ook: