Rus verbreekt record solovlucht in ballon

De Russische avonturier Fedor Konyukhov heeft het wereldrecord voor een solovlucht rond de wereld in een luchtballon scherper gesteld. De 65-jarige Rus deed er 11 dagen over, dat is twee dagen minder dan de vorige recordhouder, de Amerikaan Steve Fossett. De Rus kreeg bij zijn toch hulp van VTM-weerman David Dehenauw, die hem bijstond met meteorologische voorspellingen.

Konyukhov vertrok op 12 juli vanuit de Australische stad Northam, de plek waar vorig wereldrecordhouder Steve Fossett ook aan zijn tocht in 2002 begon. De Rus vloog met zijn ballon van 52 meter hoog nadien over Nieuw-Zeeland, de Stille Oceaan, Zuid-Amerika, de Kaap de Goede Hoop en de Antarctische Oceaan. Na een tocht van meer dan 30.000 kilometer landde hij vanochtend opnieuw in Australië.

Onze weerman David Dehenauw stond de Rus bij in zijn recordpoging. De weerman maakte elke dag één weersvoorspelling op die hij dan via het controlecentrum doorgaf aan Konyukhov. Daarnaast raadde de weerman hem aan op welke hoogte hij het best vloog en welke route hij moest volgen.

Die tips hebben blijkbaar hun vruchten afgeworpen, want de 65-jarige Rus heeft het record van van de Amerikaan Steve Fossett uit 2002 verbrokken. Konyukhov deed er 11 dagen over, Fossett had in 2002 13 dagen nodig.

Bekijk ook: