Dit weten we over dader München

De dodelijke schietpartij in München die gisteravond uitbrak was het werk van een 18-jarige man van Iraans-Duitse afkomst. De man is bij de schietpartij zelf om het levengekomen, vermoedelijk door zelfdoding. Volgens de politie was de dader depressief en was er geen enkele link met terrorisme of IS. Dit is wat we tot nu toe weten over de dader: 

"De dader van de schietpartij in München was een 18-jarige Duitse Iraniër uit München", zo heeft politiechef Hubertus Andrä gezegd tijdens een persconferentie. Meer gegevens over zijn identiteit zijn nog niet bekend gemaakt. 

Geen link met terreur
Over de motieven van de dader is voorlopig nog weinig bekend, en hij was ook niet bekend bij de politie. Alles wijst erop dat het om een dolle daad gaat. "Er is geen enkele link gevonden met terrorisme of Islamitische Staat", aldus de politie van München op een persconferentie. "De man was wel gefascineerd door geweld en had psychiatrische problemen."

Geïnspireerd door Breivik?
De dader was wel geobsedeerd door grote schietpartijen. De politie ziet daarom eerder een band met Anders Behring Breivik, de dader van de aanslagen in Noorwegen in 2011. Dat heeft de politie van München eerder vandaag op een persconferentie gezegd. Het was gisteren namelijk vijf jaar geleden dat Anders Breivik twee aanslagen pleegden in Noorwegen, één bomaanslag in Oslo en een schietpartij op het eiland Utøya. Daarbij vielen in totaal 77 doden.

300 kogels
Bij het doorzoeken van de woning van de dader heeft de politie aanwijzingen gevonden dat de dader geïnteresseerd was in schietparijen. Een afscheidsbrief werd niet aangetroffen. De dader heeft bij zijn schietpartij een illegaal wapen (9 mm-kaliber) gebruikt waarvan het serienummer was weggevijld. Hij zou meer dan 300 kogels bij zich gehad hebben.  Het zou volgens de politie ook kunnen dat de dader een Facebook-account gehackt heeft om op die manier mensen naar het betrokken winkelcentrum te lokken. Dat moet echter nog uitgeklaard en bevestigd worden.

Inwoner München
De schutter had de dubbele nationaliteit, werd geboren in Duitsland en leefde al meer dan twee jaar in München. Zijn lichaam werd twee en een half uur na de aanslag teruggevonden op een kilometer van het winkelcentrum en kon geïdentificeerd worden op basis van verklaringen van getuigen en video's. De man had een rode rugzak bij die doorzocht werd op explosieven, maar die werden niet gevonden.

Depressief en gepest
De 18-jarige man was niet gekend bij de politie, maar hij had wel een psychiatrisch verleden. Zo vermoedde de politie dat hij op dit moment nog behandeld werd en dat hij depressief was. Mogelijk werd hij als kind ook slachtoffer van geweld door jongeren, wat erop zou kunnen wijzen dat hij veel jonge slachtoffers maakte.

"Rustig type"
Intussen sijpelt er meer informatie over man binnen. Zo zou hij nog steeds bij zijn ouders in Bezirk Maxvorstadt gewoond hebben. De politie is daar binnengevallen en heeft zijn vader opgepakt voor verhoor. Volgens een klasgenoot van de dader was hij "een erg rustig type".