Schietpartij München: wat we nu weten

Vrijdagavond heeft er in München in het winkelcentrum OEZ (Olympia-Einkaufszentrum) een schietpartij plaatsgevonden. De politie zegt dat er al tien doden geteld zijn en 27 gewonden. Het tiende dodelijke lichaam dat gevonden werd is van de 18-jarige Duitser met Iraanse roots. Hij zou zichzelf van het leven hebben beroofd. De politie zegt dat de man alleen handelde en dat er geen link is met IS of terreur.

Om 17.50 uur meldden getuigen een schietpartij aan de politie in de buurt van Hanauer Strasse, die dan doorging in de Riesstrasse en het Olympia winkelcentrum. Getuigen melden dat ze drie verschillende mensen gezien hebben met lange geweren.

Klopjacht
Rond iets voor 19.00 uur lijkt de schietpartij afgelopen maar dan zijn de daders nog niet gevat. De politie heeft een lange tijd de hele binnenstad afgezet maar intussen is de staat van alarm weer opgeheven. Lang werd gedacht dat er drie schutters waren maar uiteindelijk bleek dat er slechts één gewapende man aanwezig was in de stad. Ook maakte de politie op Twitter bekend dat het openbaar vervoer weer rijdt.

"Ik ben Duitser!"
In een video op de sociale media roept een dader "Ik ben Duitser", in een woordenwisseling met mensen die hem aan het filmen zijn. Hij loopt rond op een parkeerterrein bovenop een gebouw. Even later zijn ook schoten te horen en schuilt de maker van het filmpje.

Dodentol
Om 21.25 uur maakt de politie bekend dat er zeker zes dodelijke slachtoffers geteld zijn. De politie spreekt ook van minstens 21 gewonden. Rond halfelf loopt het aantal al op tot acht dodelijke slachtoffers. Even later blijkt dat er nog een tiende dode gevonden is. Het is het lichaam van de 18-jarige Duitser die een schietpartij hield in een winkelcentrum waarbij negen mensen omkwamen. De man handelde volgens de politie alleen.

Facebook activeert Safety Check, solidariteit op Twitter
Facebook heeft zijn Safety Check-systeem geactiveerd. Wie in de buurt is kan zijn vrienden laten weten dat hij veilig is. Dat deden ze ook al bij de aanslagen in Nice, Brussel en Parijs.Op Twitter bieden inwoners van München hun huizen aan voor mensen die geen schuilplaats hebben, met de hashtags #opendoors en #offenetüre.

De Vlaamse toerist Wim Timmers was in München toen een schutter het vuur opende vlakbij een winkelcentrum. Hij vertelde aan VTM NIEUWS over de paniek en de chaos waarin hij terecht kwam.

Geen link met terreur
Vanmiddag gaf de politie van München een persconferentie over de dader. Uit huiszoekingen blijkt dat er geen link is tussen de dader en IS of andere terreurgroepen. Volgens de politie gaat het dan ook om een daad, geïnspireerd door geweld. Volgens de onderzoeksrechter had de dader psychiatrische problemen en worstelde hij met een depressies.

Vals Facebookprofiel?
Opvallend is dat er heel wat jonge mensen zijn onder de dodelijke slachtoffers. Acht van de negen mensen zijn jonger dan 21. Volgens de onderzoeksrechter zou het mogelijk kunnen dat de dader vroeger het slachtoffer is geworden van geweld door jongeren. Dat zou een mogelijke reden zijn dat hij zoveel jonge mensen viseerde. Het zou volgens de politie ook kunnen dat de dader een Facebook-account gehackt heeft om op die manier mensen naar het betrokken winkelcentrum te lokken. Dat moet echter nog uitgeklaard en bevestigd worden.