IMF-Topvrouw Lagarde voor de rechter

Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), moet voor de rechter verschijnen in de zaak-Tapie. Dat besliste het Franse Hof van Cassatie vrijdag. De zaak gaat terug tot 2008, toen Lagarde als Economieminister in Frankrijk nalatig zou zijn geweest bij een rechterlijk oordeel dat beslecht werd in het voordeel van de Franse zakenman Bernard Tapie.

De doorverwijzing van Lagarde komt niet helemaal als een verrassing: begin deze maand had de openbaar aanklager daar al voor gepleit. Lagarde moet verschijnen voor het Hof van Justitie van de Republiek (CJR), een instantie die oordeelt over wandaden van regeringsleden tijdens het uitoefenen van hun functie. Ze riskeert een celstraf van 1 jaar en een boete van 15.000 euro.

In december 2015 vroeg het CJR al een proces tegen Lagarde, maar die ging toen in beroep tegen de beslissing. De week daarna werd Lagarde opnieuw voorgedragen als algemeen directeur van het IMF, dat het vertrouwen behield in zijn topvrouw. 

Verzuim
Lagarde zou zich bij een arbitragebeslissing in een zaak rond zakenman Bernard Tapie, een sponsor van toenmalig president Sarkozy, schuldig gemaakt hebben aan "verzuim". Tapie kreeg toen 404 miljoen euro toebedeeld van de staatsgecontroleerde bank Crédit Lyonnais, na een dispuut over de verkoop van zijn aandelen in sportfirma Adidas. Lagarde zou te weinig gedaan hebben om de compensatiedeal tegen te houden, die gezien wordt als een beloning voor de steun van Tapie aan Sarkozy. Lagarde zelf heeft altijd elke beschuldiging afgewezen.

IMF behoudt vertrouwen
Intussen verklaarde het IMF al dat het ook nu zijn vertrouwen behoudt in Lagarde. De raad van bestuur van het IMF, dat de 189 lidstaten vertegenwoordigt, "blijft zijn vertrouwen behouden in de capaciteit van de CEO om haar functie uit te oefenen", zegt de woordvoerder in een persbericht.