5 jaar na drama Oslo: wonde nog erg vers

Het is vandaag exact vijf jaar geleden dat Noorwegen getroffen werd door een dubbele aanslag, waarbij in totaal 77 doden vielen. In Oslo is een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de slachtoffers van het drama. Vijf jaar na datum is de wonde nog steeds even vers.

Op 22 juli 2011 liet de toen 32-jarige Anders Behring Breivik in zijn "strijd tegen het multiculturalisme" een bom van 950 kilo exploderen aan het gebouw in Oslo waar de diensten van de toenmalige premier Jens Stoltenberg gevestigd waren. Er vielen acht doden. Vervolgens trok de rechtse extremist naar het eiland Utoya, op 30 kilometer van Oslo, en schoot daar 69 mensen dood. De meesten waren jongeren die er op kamp waren op uitnodiging van de Arbeiderspartij. Het jongste slachtoffer was 14 jaar.

"Het doet zo'n pijn om de lijst met namen te horen", zegt Mani Hussaini, de voorzitter van die Arbeiderspartij. "Het is alsof die lijst geen einde heeft."

Vijf jaar is niets
Ook premier Erna Solberg, die samen met het Noorse koningspaar een krans neerlegde bij de herdenking in Oslo, geeft aan dat de aanslag nog heel gevoelig ligt in haar land. "Voor zij die iemand verloren hebben, is vijf jaar niets. We zien nog steeds de sporen van de terreurdaden. Na vijf jaar hebben velen nog nood aan iemand om erover te praten", zei de premier. Ook Stoltenberg, huidig secretaris-generaal van de Navo, was aanwezig op de plechtigheid en hield een korte toespraak.

Bekijk ook: