Dossier President Trump

Speech Trump: deze 5 dingen moet je weten

Op de laatste dag van de Republikeinse Conventie in Cleveland heeft Donald Trump officieel de nominatie aanvaard als Republikeinse presidentskandidaat. Hij deed dat in een uitgebreide speech waarin de belangrijkste punten van zijn campagne allemaal aan bod kwamen en Hillary Clinton er flink van langs kreeg. Deze 5 dingen moet je weten over zijn toespraak:

Langste speech ooit
Donald Trump nam vannacht 75 minuten lang het woord. Daarmee leverde hij de langste aanvaardingsspeech af in meer dan 40 jaar. Sterker nog: zijn toespraak was ongeveer even lang als de speeches van Romney en Obama in 2012 samen. De enige die de afgelopen jaren in de buurt kwam was George Bush, die in 2004 iets meer dan een uur speechte. In 1996 klokte Clinton nog af op bijna 65 minuten.

Sheriff Trump
Al van bij het begin schetste Trump een bijzonder donker beeld van de Verenigde Staten. Het land wordt volgens hem uit elkaar gereten door geweld, aanvallen op de politie, terrorisme en wetteloosheid. "Hij zegt dat Amerika op de rand van de apocalyps staat, en dat is de schuld van 8 jaar president Obama," zegt VTM NIEUWS-correspondente Greet De Keyser. Daar verandering in brengen is zijn belangrijkste speerpunt geworden.

"Hij wil zichzelf vooral voorstellen als de mister fix it," zegt Greet De Keyser nog. Hij verklaart zichzelf dan ook de man van law and order. Hij wil een beleid voeren waarin Amerika eerst staat, hij wil harder optreden tegen illegale immigranten, en hij wil immigratie vanuit landen waar terrorisme bestaat helemaal inperken.

De man van het volk
“I am your voice,” zo zei Donald Trump het zelf. In zijn speech zette hij zichzelf neer als de man van de gewone mensen, de enige kandidaat die hun grieven begrijpt en voor hen opkomt: “Ik heb huilende moeders omarmd die hun kinderen verloren omdat onze politici hun persoonlijke agenda belangrijker vonden dan ons nationaal welzijn.”

Vooral Hillary Clinton moest het zwaar ontgelden. Zij werd zoals vanouds afgeschilderd als een incompetente buitenlandminister die persoonlijk verantwoordelijk is voor de opmars van IS en de onrust in het Midden-Oosten. Daarmee heeft ze gezorgd voor de dood van Amerikaanse soldaten en diplomaten, aldus Trump.

Trump reikt de hand naar Sanders-supporters
Donald Trump mag dan wel de populairste kandidaat zijn bij de Republikeinen, zelf beseft hij heel goed dat dat niet genoeg zal zijn om het Witte Huis te veroveren. Ook bij het Democratische publiek moet hij voet aan wal zien te krijgen, en in zijn speech zette hij meteen de eerste stappen door sympathie los te weken bij de medestanders van Hillary Clintons belangrijkste criticaster: Bernie Sanders.

“Ik heb uit eerste hand ervaren hoe het systeem opgezet is tegen onze burgers, net zoals het opgezet was tegen Bernie Sanders – hij had geen schijn van kans,” zo verklaarde Trump. “Maar zijn supporters zullen zich aansluiten bij onze beweging, want we zullen zijn grootste thema oplossen: handel.” Of hij daarmee voldoende zieltjes kan winnen, valt voorlopig nog af te wachten.

Geen ongeleid projectiel
De afgelopen maanden hielpen de spontane, schijnbaar onvoorbereide en soms impulsieve speeches van Trump een beeld te schetsen van een man die recht voor de raap is en zegt waar het op staat – volgens zijn fans een onmiskenbare kwaliteit, voor zijn tegenstanders een gevaarlijk eigenschap van een eventuele president. Maar gisteravond, op het voorlopige hoogtepunt van de grote Trump-show, was van die impulsiviteit niks te merken.

"Het was duidelijk dat zijn speech op voorhand was geschreven, hij heeft die ook heel goed voorgelezen, en hij was zeer goed voorbereid. Het was geen scheldtirade meer," analyseert Greet De Keyser. "Hij probeerde op de materie zelf in te gaan. En dat was wat wel nodig was. Dat wilden de mensen van hem horen: dat hij niet alleen de man met de grote bek was, maar ook de leider die het presidentschap op zich kan nemen als hij verkozen wordt."