Dossier Staatsgreep Turkije

Erdogan: "Zal doen wat wet toelaat"

Recep Tayyip Erdogan, de president van Turkije, geeft in een zeldzaam interview aan persagentschap Reuters uitleg bij de maatregelen die hij en zijn regering treffen in de nasleep van de mislukte staatsgreep. Erdogan spreekt strijdvaardige taal en zegt "alles te doen wat de wet hem toelaat". Ook laat hij de kans niet aan zich voorbijgaan om nog eens stevig uit te halen naar zijn tegenstanders.

Volgens Erdogan zijn degene die achter de staatsgreep zitten terroristen, die behandeld moeten worden als iedere andere terroristische organisatie. Er komt zeer veel kritiek uit internationale hoek op de maatregelen die president Erdogan treft na de staatsgreep. Al ruim tienduizend mensen uit verschillende sectoren zijn opgepakt en ondertussen zijn er al meer dan 400 mensen opgesloten. Eergisteren verbood Erdogan nog dat wetenschappers het land mochten verlaten.

De vrees bestaat ook dat alle vrijheden en mensenrechten uit Turkije zullen verdwijnen, nadat Erdogan liet verstaan de doodstraf opnieuw te willen invoeren. Ook zei vicepremier Kurtulmus dat het land tijdens de noodtoestand - die nu voor drie maanden is afgekondigd - wil afwijken van het Europees verdrag voor de rechten van de mens. Bij de mislukte staatsgreep van vorige week vrijdag lieten 294 mensen het leven. Een deel van het leger probeerde toen de macht te grijpen, maar sloeg er niet in.