Dossier Aanslag Nice

Al Qaeda: "Frankrijk niet langer veilig"

Terreurgroep Al Qaeda heeft Mohamed Lahouiej Bouhlel, de terrorist die vorige week 84 mensen doodde in Nice, geprezen voor zijn ‘verrassingsaanval’. Dat staat te lezen in de tweede editie van ‘Inspire Guide’, een magazine van de extremistische organisatie. Daarnaast zegt Al Qaeda dat het toerisme in Frankrijk nooit nog hetzelfde zal zijn. 

Het document, dat bestaat uit vier pagina's, werd gisteren verspreid via Twitter. Daarin wordt Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de dader van Nice, geprezen voor zijn aanval. "Recent is Frankrijk getroffen door een moedige operatie door een de helden van 'Lone Jihad', en dat in één van de belangrijkste Franse steden. De operatie heeft voor angst in Frankrijk en het hele Europese continent gezorgd. Hij koos voor een dag waarop vele mensen op straat waren en heeft zijn plan perfect uitgevoerd." 

"Niet te stoppen"
De terreurgroep doelt daarbij vooral op het verrassingseffect van de aanslag in Nice en wijst op een nieuw soort van aanslagen. "De manier waarop deze held toesloeg moet ons doen nadenken over de werkwijze en de middelen van de 'Lone Jihad'. We moeten ons laten inspireren om creatief te zijn in het gebruik van mogelijke middelen om een operatie uit te voeren die de vijand zal verpletteren."

Al Qaeda wijst ook op de efficiënte van aanslagen met de vrachtwagens, zoals in Nice. "Veiligheidsdiensten zijn vooral bezig met terreurdaden zoals in het verleden te vermijden, maar toen kwam hij met een nieuw wapen: een wapen dat oorspronkelijk gebruikt werd door burgers. Zo bleef hij onder de radar, zelfs nog tijdens de uitvoering van zijn daad. De angst zit er duidelijk in: sommige autoriteiten hebben zelfs toegeven dat het onmogelijk is om zulke operaties te stoppen." 

De terreurorganisatie had in de eerste editie van 'Inspire Guide', die gewijd was aan de gruwel in Orlando, al advies gegeven aan 'lone wolves' om op dergelijke manieren toe te slaan. Toen werd ook Omar Mateen, de dader van de schietpartij in Orlando, geprezen voor zijn daden.

"Toerisme nooit nog hetzelfde"
De terreuroganisatie brengt in het magazine ook nog een duidelijke boodschap: toerisme in Frankrijk zal nooit nog hetzelfde zijn. "Dit is een serieuze bedreiging voor de inkomsten die Frankrijk haalt uit toerisme. Het is ook een boodschap voor elke toerist: Frankrijk is niet meer veilig. "