Dossier President Trump

Officieel: Trump accepteert nominatie

Donald Trump heeft tijdens zijn toespraak op de Conventie van Cleveland "met nederigheid en dankbaarheid" de nominatie als presidentskandidaat voor de verkiezing van november geaccepteerd. "Samen, zullen we onze partij terugbrengen naar het Witte Huis en we zullen ons land terugleiden naar veiligheid, voorspoed en vrede", aldus de Republikein.

"We worden een land van generositeit en warmte, maar ook een land van 'law en order'", aldus Trump, die toevoegt dat het land in een crisis zit, met aanvallen op de politie en terroristische aanslagen, "die onze manier van leven bedreigen". De huidige overheid faalt erin zijn burgers te beschermen, aldus de presidentskandidaat.

"Veiligheid herstellen"
"Ik heb een boodschap voor jullie allemaal: de misdaad en het geweld die vandaag bestaan in onze natie zullen binnenkort voorbij zijn. Vanaf 20 januari 2017, zal de veiligheid worden hersteld", belooft Trump, die zichzelf opnieuw de "law and order"-kandidaat noemt.

"Het onverantwoordelijke discours van onze president, die het spreekgestoelte heeft gebruikt om ons te verdelen op basis van ras en huidskleur, heeft Amerika gevaarlijker gemaakt voor iedereen", aldus Trump, die eveneens cijfers aanhaalde van de criminaliteit in de VS en het aantal illegale immigranten die een uitleveringsbevel hebben gekregen, maar die "vanavond vrij rondlopen om vreedzame burgers te bedreigen".

Mexicaanse muur
Trump herhaalde dan ook zijn voornemen om een muur te bouwen aan de Mexicaanse grens. "We gaan een grote muur bouwen aan de grens om illegale immigratie te stoppen, om de bendes en het geweld te stoppen en om ervoor te zorgen dat er geen drugs meer binnenkomt in onze gemeenschappen", aldus de Republikein.

De presidentskandidaat riep bovendien op om immigratie te stoppen vanuit landen die aangetast zijn door het terrorisme, tot er een controlemechanisme op poten wordt gezet", aldus Trump, zonder expliciet naar de moslimgemeenschap te verwijzen. Tijdens zijn campagne riep de kandidaat nog op alle moslims te bannen uit de VS.

Amerika eerst
Trump belooft de Conventie bovendien om Amerika weer op de eerste plaats te zetten. "Amerikanisme in plaats van globalisme", stelt de kandidaat. Hij verwijst daarbij niet alleen naar de buitenlandse politieke, maar ook naar de buitenlandse handel.

De mediamagnaat werd geïntroduceerd door zijn dochter Ivanka, die haar vader de "genomineerde van het volk noemde". "Dit is het moment en Donald Trump is de persoon om Amerika weer groot te maken", zei Ivanka, die haar vader een vechter noemde en stelde dat hij "kleurenblind en genderneutraal" is.