1ste executie in Florida met nieuwe cocktail

Deze ochtend onze tijd is in Florida een man geëxecuteerd voor een dubbele moord met een racistisch motief. Het ging om de eerste executie in Florida in achttien maanden. Bij de executie werd een nieuwe medicijnencocktail gebruikt die nog nooit eerder werd gebruikt, aldus het Amerikaanse persagentschap Associated Press. 

De 53-jarige Mark Asay kreeg een injectie met drie medicijnen. Het eerste middel dat werd toegediend was het verdovingsmiddel etomidaat. 

Dat middel is goedgekeurd door het hooggerechtshof in Florida, maar het is volgens sommigen niet bewezen dat het middel werkt bij een executie. Etomidaat vervangt midazolam, dat moeilijker te verkrijgen is sinds verschillende farmaceutische bedrijven weigeren het product te leveren voor executies. Ze zijn bang dat zij verantwoordelijk zullen worden gesteld, mocht er iets misgaan bij de executie.

De nieuwe drugcocktail leidt ertoe dat de gevangene in drie stappen overlijd. Eerst wordt de gevangene verdoofd, vervolgens krijgt hij twee andere middelen, een om de ademhaling stil te leggen en een ander om het hart te stoppen. Asay overleed binnen enkele minuten.

Racistische moord
De man werd ter dood veroordeeld voor de moord op twee mannen in 1987. Tijdens de fatale schietpartij op een van zijn slachtoffers, de 34-jarige Afro-Amerikaan Robert Lee Booker, maakte hij racistische opmerkingen. 

Zijn executie was de eerste sinds het hooggerechtshof de executies in de staat tegenhield omdat het de manier waarop mensen ter dood veroordeeld worden niet grondwettelijk vond. Gisteren verwierp het Supreme Court het laatste beroep van Asay zonder commentaar te geven.

Eerste blanke
Asay is de eerste blanke man die in Florida werd geëxecuteerd voor de moord op een zwarte man, zeggen de autoriteiten. Sinds 1976, toen de staat de doodstraf weer invoerde, werden al zeker twintig zwarten geëxecuteerd voor de moord op blanken. In totaal werden in die periode 92 mensen geëxecuteerd in Florida.

Bron: Belga (tre)