Groep opgepakt die aanslag plande in Rio

De Braziliaanse politie heeft tien leden van een bende opgepakt, die ervan verdacht worden terreuraanslagen te willen plegen op de Olympische Spelen, zo maakte de Braziliaanse minister van Justitie op een persconferentie bekend. De Spelen starten op 5 augustus in Rio de Janeiro.

De verdachten zouden via het internet contact hebben proberen te leggen met Islamitische Staat (IS). Volgens minister Alexandre Moraes bereidden ze zich ook voor om wapens te kopen. Alle verdachten hebben de Braziliaanse nationaliteit. Eén van hen is nog minderjarig.

"De verdachten communiceerden onder elkaar via Whatsapp en Telegram. Slechts twee kenden elkaar al. De leider is afkomstig van de zuidelijke deelstaat Parana", aldus de minister van Justitie, die het had over "een erg amateuristische cel".

De tien werden al sinds april in de gaten gehouden door de ordediensten. Ze maakten deel uit van een groep die zich "verdedigers van de sharia" noemde. Vandaag gingen de ordediensten over tot actie, en werd de bende ontmanteld. Daarbij werden meer dan 130 agenten ingezet in verschillende delen van het land.