VK doet afstand voorzitterschap EU

Groot-Brittannië doet afstand van het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie voor het tweede semester van 2017. De kersverse Britse premier Theresa May heeft die beslissing per telefoon gemeld aan Europees president Donald Tusk, zo meldt een woordvoerder van de Britse regering.

Normaal gezien zou Groot-Brittannië tijdens de tweede helft van 2017 het voorzitterschap op zich nemen, na Malta en voor Estland. Maar de Britten wensen te verzaken aan hun beurtrol omdat ze het in die periode "zeer druk zullen hebben met de onderhandelingen om de Europese Unie te verlaten", zo lichtte de zegsman toe.

Zaterdag zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders nog aan Belga dat België bereid is om dat voorzitterschap op zich te nemen, mocht dat nodig blijken. Na overleg met de regering heeft Reynders in de marge van de Aziatisch-Europese Vergadering (Asem) in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, vorige week de gelegenheid gehad om de kwestie met zijn Europese collega's en de leiders van de Europese instellingen te bespreken. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en EU-president Donald Tusk staan positief tegenover een eventueel Belgisch voorzitterschap, klonk het toen.

May onderstreepte nog in haar gesprek met Tusk dat ze de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU in "een constructieve en pragmatische sfeer" wil aanvatten. Tusk van zijn kant meldde via sociale media dat hij de nieuwe Britse premier "een kalme en geordende" Brexit heeft toegezegd. "Een fluwelen scheiding", zo omschreef hij het. Het lijkt er intussen echter niet op dat Londen nog voor het jaareinde artikel 50 zal activeren en de formele onderhandelingen zal aanvatten.

De Europeanen willen echter geen informele onderhandelingen en dringen er bij de Britten op aan artikel 50 zo snel mogelijk in te roepen. Brexit zal prominent op de agenda staan van de eerste Europese bezoeken van May. Woensdag heeft de nieuwe Britse premier in Berlijn een onderhoud met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Donderdag trekt ze naar Parijs voor overleg met president François Hollande. Een bezoek aan de Europese instellingen in Brussel staat voorlopig niet op de agenda.