Nog 2 slachtoffers kritiek na bijlaanval

Na de aanval maandagavond door een 17-jarige vluchteling met een bijl en een mes op een trein in het Duitse Würzburg, verkeren nog twee slachtoffers in kritieke toestand. Dat heeft de politie van Unterfranken, een regio in de bondsstaat Beieren gemeld. De tiener zou ook de Pakistaanse nationaliteit hebben en dus niet Afghaanse zoals eerder gedacht. Dat zegt de Duitse zender ZDF.

Bij de aanval op de trein raakten in totaal vijf mensen gewond. Vier van hen zouden  Dinsdag werd hij opgeëist door terreurgroep IS. De dader "is een van de strijders van Islamitische Staat en heeft de aanval uitgevoerd na de oproep om landen die deel uitmaken van de coalitie tegen IS te viseren", zo berichtte nieuwsagentschap Amaq. Aanvankelijk werd gedacht dat de 17-jarige dader, die door de politie werd doodgeschoten, een Afghaan was die als niet-begeleide minderjarige vluchteling naar Duitsland zou zijn gekomen.

Pakistan
Daarover blijkt nu echter twijfel te bestaan. De Duitse zender ZDF berichtte vandaag namelijk dat de tiener waarschijnlijk de Pakistaanse nationaliteit heeft en zich bij zijn komst naar Duitsland als Afghaan had voorgedaan, zodat er een grotere kans was dat de asielaanvraag werd goedgekeurd. De zender citeert bronnen binnen de veiligheidsdiensten en baseert zich op videoanalyses. De dader zou tijdens de aanval onder meer termen gebruikt hebben die eigen zijn aan een Pasjtoe-dialect uit Pakistan. Daarnaast werden Pakistaanse documenten bij hem thuis gevonden en zou IS naar hem verwezen hebben als "Muhammad Riyad", terwijl hij in Duitsland geregistreerd staat als "Riaz Kahn".

Hongkong
Bij de aanval vielen vier zwaargewonden waarvan drie leden van hetzelfde gezin toeristen uit Hongkong.  Een 62-jarige vader, een 58-jarige moeder, hun 26-jarige dochter en haar 30-jarige vriend  werden getroffen. De 17-jarige zoon bleef ongedeerd, zo meldt de Hongkongse krant South China Morning Post. Een ambtenaar in Hongkong heeft de informatie ook bevestigd aan het Duitse persbureau dpa. Veertien mensen die aanwezig waren in de trein op het moment van de aanval waren in shock.

Bekijk ook: