Dossier President Trump

Trump officieel presidentskandidaat

De Amerikaanse miljardair Donald Trump is vannacht in Cleveland officieel aangesteld als de Republikeinse presidentskandidaat voor de verkiezingen in november. Kort nadien werd Mike Pence genomineerd als de kandidaat voor het vicepresidentschap.

Dat was natuurlijk geen verrassing meer. In de voorverkiezingen kreeg de 70-jarige zakenman al de steun van de meerderheid (1.237) van de afgevaardigden. Trumps zoon, Donald Jr., kondigde aan dat zijn vader in New York de steun van 89 afgevaardigden kreeg, waardoor zijn vader de kaap van 1.237 stemmen overschreed. "Gefeliciteerd pap, we houden van jou!",;zo schreeuwde Donald Jr., met naast zich zijn zussen Ivanka en Tiffany en broer Eric.

Outsider
"Het is ongelooflijk. Het is surrealistisch. Hij was de absolute outsider en het is hem gelukt. Ik ben zo trots op hem", zo reageerde dochter Ivanka later aan CNN.

Donald Trump zelf reageerde op Twitter op zijn kersverse aanstelling. "Wat een grote eer om de Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap te zijn. Ik zal hard werken en jullie nooit teleurstellen! AMERIKA EERST!", zo klonk het.

"Clinton schuldig"

De Republikeinse Conventie is naast de benoeming van de Donald Trump ook een tijd voor de kanonnen van de partij om een speech te geven. Chris Christie, ooit nog een tegenstander van Trump, sprak nu gevleugelde woorden en viel Hillary Clinton onmiddellijk aan. In zijn speech liet hij het publiek beslissen of Clinton schuldig moest bevonden worden over bepaalde 'misstappen' uit het verleden en het publiek deed hier graag aan mee.

Donderdagavond zal Trump officieel zijn nominatie aanvaarden, op de slotavond van de Republikeinse Conventie.